Ny satsning på Klostermuseet

Klostermuseet i Vadstena vill vara ett riksintresse och har fått nya statliga pengar för att förbättra och bygga ut sin verksamhet.

Kultur och Nöje2006-10-04 04:00
Sancta Birgitta Klostermuseum i Vadstena har fått nya pengar, 188 250 kronor från Nutek för att utveckla sitt interaktiva klostermysterium In nome della rosa (I rosens namn).
Iförd munkkåpa och försedd med lykta skall man i det stora mörka klostret - med hjälp av medeltida symbolik, koder, chiffer och gåtor - finna lösningen.
- Det här är bra för det visar att vi är intressanta i ett nationellt perspektiv. Vi vill profilera museet som ett riksintresse, säger museichef Jeanette Danielsson.

Pengarna ska i första hand gå till att utveckla klostermysteriet som hade premiär tidigare i år och som väckt stort intresse bland museets besökare.
- Vi vill göra det i mycket större format så vi även kan hålla till utomhus och även göra en barn- och familjeversion.

Målet för museet är att förlänga sin säsong och bli en angelägenhet året runt. Redan nu har man börjat klura på nya spår på den rätt avancerade gåta som besökaren ska läsa under besöket.
- Det är själva researchen som tar tid. Vi vill ju att allt ska vara historiskt korrekt, säger Jeanette Danielsson som hoppas att det nya, utbyggda mysteriet ska vara klart i januari nästa år.
- Men barn- och familjeversionen dröjer till längre fram i våren. Vår tanke är att den ska utspelas utomhus och inte enbart i klostrets mörker, avslutar hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!