Lägre skivpriser skulle hjälpa

Christian Falk är musiker och producent. Han har blandade känslor om ned­-laddning av musik på nätet.

Foto:

Kultur och Nöje2005-01-15 04:00
- Det är klart man vill ha betalt för det man gör. Det kostar en del att spela in en skiva. Mitt första album Quel Bordel laddades ned en hel del från nätet såg jag, säger han.
Samtidigt kan det ju gagna musiken, tycker Christian Falk. Folk laddar ner nytt och oprövat material och upptäcker nya saker, hittar sådant de inte visste de tyckte om. Och det gynnar i sin tur skivförsäljningen.

På gott och ont
- Så det är på gott och ont, säger han. Själv har jag inte varit uppkopplad på länge och har ingen riktig koll på hur det är nu. Det vore bra om betaltjänsterna typ iTunes Music Store blir mer utspritt, att man gör det hela enkelt för folk.
Att stämma människor enligt amerikansk modell tycker han inte om.
- Det är vidrigt, man vill bara statuera exempel. Det är absolut inte rätt sätt, tycker han.
En metod att minska nedladdningen skulle vara att sänka skivpriserna.
- Det är ett så stort maskineri och massiv budget runt en del musik. Man skapar ett sug efter just den produkten, så de förväntar sig att det ska generera en massa pengar. Och produkter är just vad det är. Samtidigt gör andra musik med mindre budget, men de skivorna kostar lika mycket. Lägre skivpriser skulle hjälpa, nu är de för höga, säger han.

Kopiering inget nytt
- Egentligen är det inget nytt att kopiera musik. Förr lånade man skivor av kompisarna i plugget och spelade in på kassett. Det är egentligen samma sak i dag, men det är flyttat till nätet i stället och tillgängligheten är mycket större, säger han.
- Sedan märker man en viss mani hos en del som laddar ner. Jag menar; hur ska de hinna lyssna på 11 000 låtar? Inte ens 1 000 låtar orkar man med. Det är ju hur mycket tid som helst, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!