Kreativiteten flödar -StormCrow är på gång
När NT nöje träffade Norrköpingsbandet StormCrow i juni 2003 saknades två viktiga saker: Basist och skivkontrakt. Två och ett halvt år senare har de fått båda.
StormCrow, nu med basist och skivkontrakt. De jobbar med sitt album i Wet Paint Studios. Från vänster Anders "Lukas" Jonsson, Anders Hjärtström, Johan Dyyk, Daniel Melo och Uffe Helander.
Foto:
-Det är en så kallad "licence deal". Vi betalar studiotiden själva, men det innebär att det är vi som har rättigheterna till musiken och ingen annan, säger gitarristen Uffe Helander.
-Vem som helst kan spela in en skiva i dag. Men distribution och marknadsföringen är problemet. Edge hjälper oss med det. Skivan ska promotas i hela Skandinavien, stora delar av Europa och i Kanada, fortsätter han.
Men det rör på sig, även innan skivbolaget har hunnit sätta igång med marknadsföringen. Senaste demon har spelats flitigt i programmet Arena i International FM, en station i Studiefrämjandets regi. En argentinsk radiostation har hört av sig, en fransk tidning likaså.
I ett gult hus på norr ligger Wet Paint Studios där StormCrow sedan oktober jobbar med sitt kommande album. Kreativiteten flödar, prestationsångesten likaså. Det är ju ingen demo de jobbar på, utan ett riktigt album.
-Prestationsångest har man alltid, även med en demo. Men det här är annorlunda. Vi är ju uppbackade av ett skivbolag, så det måste bli bra, säger sångaren Anders Hjärtström.
Tacka mamma för trummisen
Det borde vara tillräckligt med den press de har, dessutom är det ganska svårt att spela i studio. Det blir lätt lite krystat när man ska vara spontan på beställning. Men det brukar lösa sig med en allmänt hemtrevlig attityd.
-Eller helt enkelt bara trycka på "rec" och låta det rulla på, säger trummisen Daniel Melo.
Som med alla andra band och artister vill StormCrow inte sätta en etikett på sin musik. Men det handlar om hårdrock i alla fall. Melodiös metal, säger någon.
-Jag gillar inte den nya hårdrocken, nu-metal och allt det där. Det måste finnas en schyst hook i låtarna, och en bra melodi, säger Uffe Helander.
-Innan jag kom med i Storm Crow spelade jag en del trash metal. Det var oftast rakare och enklare. Här kan jag ta ut svängarna mer, det finns inga gränser på sättet att spela, säger Daniel Melo.
Det är tack vara Anders Hjärtströms mamma som Daniel Melo är med. De jobbade på samma skola ett tag, och hon visste att sonens band sökte trummis. Och basisten, som saknades för ett par år sedan, heter Johan Dyyk och kom och provspelade för de övriga medlemmarna för ett halvår sedan. De får också hjälp av Tom Rask som spelar keybords. Det gör han hemma, med hjälp av den digitala tekniken är det inga problem.
-Det sparar massor med studiotid, och därmed pengar. Vi bränner en cd, skickar den och han fixar resten, säger Uffe Helander.
Lyxig replokal
Många band gör låtarna i replokalen, det gäller även StormCrow. Men det är i studion som helheten kommer fram och man börjar ändra i arrangemangen, pilla på solon och fixa med ljudbilden. Bandet tar hjälp av Magnus Jonsson som är inspelningstekniker, men han har även rollen som producent tillsammans med bandet.
-Jag är utomstående och har ofärgade och opartiska åsikter. Det tror jag är nyttigt för alla, säger han.
Deras replokal är inte den vanliga fuktiga källaren som man sett massvis av, utan ett tvåvåningshus utanför stan som de har helt för sig själva. Där kan de repa dygnet runt utan att störa någon.
-Det bästa är att man inte behöver dela med andra band, så man får ha sina grejer i fred. Det är inte kul att komma till sin lokal när trumskinnen är borta och allt är en jäkla oreda, säger Daniel Melo.
Norrköping en bra musikstad
De tycker Norrköping är en bra musikstad med många duktiga band. Däremot är det inte lika bra ställt med spelställen. Det är en ekonomisk fråga, publiken har högre krav i dag än för tio år sedan. Ljudrigg, tekniker och band kostar pengar.
-Bergsbron var bra, synd att det är borta. Men det börjar kanske hända lite, Club Mogwai är ett bra initiativ. Synd att kommunen bara ger pengar till Symfoniorkestern och Konstmuseet, säger Anders Hjärtström.
Skivan ska vara klar någon gång i mars. Så StormCrow har ett par veckor med prestationsångest och sena kvällar kvar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!