Kloakråttorna utklassar de andra djuren

Bortspolad utspelar sig i Londons kloaker.

Bortspolad utspelar sig i Londons kloaker.

Foto:

Kultur och Nöje2006-12-02 04:00
Under hösten har animerade filmer med djur av olika slag avlöst varandra på bio. Det har blivit en klar övermättnad på marknaden. Och än är det inte slut. Senast ut är Bortspolad (Flushed Away) som lätteligen utklassar höstens övriga animerade filmer. Men redan nästa vecka kommer de dansande pingvinerna i Happy Feet så man kan inte vara för säker.
Bortspolad är en samproduktion mellan Aardman Studios i England (skaparna av Wallace & Gromit) och amerikanska DreamWorks. Aardman har alltid producerat sina filmer på ett tidskrävande sätt med lerfigurer (plasticine heter materialet de görs av) som avfotograferas med stop-motion-teknik. Den här gången har de fått ge efter för DreamWorks krav på datoranimation. Men figurerna är modellerade på klassiskt Aardman-vis vilket gör att det finns ett igenkänningsvärde.
Bortspolad handlar om råttan Roddy St. James som bor i en gyllene bur hos en fin familj i Kensington i London. En dag dyker kloakråttan Sid upp och gör sig av med Roddy genom att spola ner honom i toaletten. Roddy hamnar i kloakerna där det myllrar av gnagare som byggt upp ett minatyr-London. Där träffar han tuffa råttjejen Rita som krigar mot storskurken Paddan som har för avsikt att utrota varenda råtta. Till sin hjälp tar han sin franske kusin Le Frog.
Det är fart och fläkt över äventyren i kloakerna med korta uppiggande musikaliska inpass som sniglar står för. Man måste nog vara en riktig surpuppa för att inte ha helkul på Bortspolad. Själv såg jag den engelskspråkiga versionen som har verkligt bett i de roliga replikerna. Hugh Jackman och Kate Winslet står för talet.
Det är värt att lägga märke till att Bortspolad är tillåten från sju år. Yngre barn har definitivt inget där att göra.
BORTSPOLAD
Animerad film
Regi: David Bowers och
Sam Fell
Filmstaden, Norrköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!