Gravlax och Blue smoke, tack

Gammal klostermusik från Vadstena till reggae från Skärblacka. Östergötlands Musiksamlingar kommer att omfatta den musik som spelats i länet genom tiderna.

Kurt och Brita Ehlerts loppisfynd blir en del av det kulturav som hamnar i nystartade Östergötlands Musiksamlingar. Katarina Hammarström till höger leder projektet.

Kurt och Brita Ehlerts loppisfynd blir en del av det kulturav som hamnar i nystartade Östergötlands Musiksamlingar. Katarina Hammarström till höger leder projektet.

Foto: Håkan Sjöström

Kultur och Nöje2009-02-12 00:23
Ett loppisfynd för femhundra kronor blir det första bidraget till Östergötlands Musiksamlingar, som helt nyligen drog i gång verksamheten. Det har gått tio år sedan Kurt och Brita Ehlert fann notskåpet från Standard Hotell och sedan dess har det funnits i villan på Uddgatan i Skarphagen.- Vi är notfreakar och gav ett bud på skåpet och samlingen, säger Brita Ehlert.Makarna är erfarna amatörmusiker och har ett gemensamt förflutet i Folklekarne. Kurt har även spelat i Norrköpings Musiksällskap och är i dag medlem i Bråvikens kammarsymfoniker.Men snart hamnar skåpet på Linköpings föreningsarkiv, som blir första hemvisten för Östergötlands Musiksamlingar.- Vi har fått låna sextio hyllmeter av föreningsarkivet och det är suveränt, eftersom vi inte har några pengar så här i början. Vi börjar där och sedan får vi se var vi hamnar, säger Katarina Hammarström som är projektledare.Tanken är att värna länets musikaliska kulturarv och hon hoppas att samlingarna kommer att omfatta den musik som spelats i Östergötland genom tiderna.- Det kan gälla klostermusik från Vadstena till reggae från Skärblacka. Vi vill också att noterna ska komma till användning. Det finns massor av musik som är alldeles för bra för att glömmas, förklarar Katarina Hammarström.Den första fasen i projektet är en inventering av det östgötska musikmaterialet, som förutom noter kan bestå av repertoarlistor, inspelningar, fotografier, klippböcker och annat.- Det blir både uppsökande verksamhet och uppföljning av en enkätundersökning, säger Katarina Hammarström, som är arkivarie på Transportstyrelsen och arbetar ideellt med projektet. Längre fram ska materialet också digitaliseras och läggas ut på nätet.Notskåpet från Standard Hotell berättar en del av den historia som kommer att samlas i det nya arkivet. Samlingen användes av hotellets olika orkestrar och speglar den rådande musiksmaken under decennierna mellan tjugo- och sextiotal.- Orkestrarna bestod oftast av medlemmar från orkesterföreningen som knäckte extra i hotellets restaurangorkester. Mycket av materialet är anpassat till sådant som folk ville höra på fyrtio- och femtiotalen, säger Kurt Ehlert.Brita Ehlert har gjort en förteckning över innehållet som omfattar drygt hundrafemtio noter. Bland dessa hittar man titlar som Romance sans parole, An der Seine, Picador marsch, Liebestanz, Mondscheinserenade, Blue smoke och mycket annat.- Det äldsta är från 1800-talet och de sista från 1959, säger Brita Ehlert och visar fram noter som tryckts på baksidan av matsedeln. Några svårigheter att skiljas från skåpet har de inte. Projektet som bedrivs i samarbete med Kulturarv Östergötland, Linköpings föreningsarkiv och Studieförbundet Sensus är också en angelägenhet för dem.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!