Fritt fram på bokgransplundring

En traditionell bokgransplundring utan musik inledde tjugondedag knut på Norrköpings Stadsbibliotek.

Foto: Michael Svensson

Kultur och Nöje2015-01-14 02:00

Redan i helgen var julen över. På Returpunkten på Risängen bildade de kasserade julgranarna en ständigt växande hög.

Annat är det på Norrköpings Stadsbibliotek där man håller på traditionerna och inväntar tjugondedag knut för sin granplundring.

Nu är bibbans gran inget annat än en konstfärdigt uppbyggd pyramid med utgallrade böcker, vissa inbundna i färgglada pansarband, som byggstenar. Nu är den redo för plundring, böckerna är gratis.

Klockan åtta på tisdagsmorgonen ligger den övergiven och omringas av trötta bibliotekarier, en redaktör som försovit sig och två reportrar som närmar sig bokgranen med höjda kameror.

Vid fjolårets plundring hade man åtminstone lite inspelad julmusik, men i år har man avstått från den, förklarar Johanna Wassholm på Stadsbiblioteket.

­ ­– Inte har vi tid med sånt. Nu ska vi ha avdelningsföreståndare, säger Ola Gustafsson och säger att det nog ordnar sig med bokgransplundringen när rabulisterna kommer.

Rabulisterna är en förskönande omskrivning för de missbrukare som gärna vistas på biblioteket och som tillhör de mer arbetskrävande besökarna.

Frånvaron av musik och andra festligheter gör att det känns ovanligt mycket som en tisdagsmorgon i januari på Stadsbiblioteket. Lyckligt nog har en skolklass anlänt till biblioteket och de låter sig, med viss övertalning, delta. De flockas runt granen och Bibliotekets Said Zenhari instruerar dem. Böcker börjar ryckas ur granen som visar sig vara förvånansvärt motståndskraftig.

Celine Andersson från klass 5 c på Hagaskolan får fatt i Marie Darrieusecqs ”Tom är död” och Jesper Rönneberg sliter fram norske Sturle Brusvolds neongula ”Anarchy in Åmot”.

Klassen har egentligen kommit till biblioteket för att delta i ett läsprojekt, men har inget emot att handla i centrum av mediernas intresse. Detta är en dag då klassen är utsatt för mer exponering eftersom de samma dag också är utsedda att tävla i ”Vi i femman”. Det låter som en riktig mönsterklass och det är ett intryck som förstärks av barnens mycket skonsamma plundring som endast fått bokpyramiden att luta några grader.

Men till slut får den alltmer närgångna uppvaktningen avsedd effekt. Böckerna rasar ut på marmorgolvet och med dem julen. 41 minuter senare ligger bland andra Philip Roth, Marianne Fredriksson och Björn Ranelid tillspillogivna på golvet. Tre fyra personer rör sig runt den raserade granen och plockar mer målmedvetet bland böckerna. 16-åriga Nora Krögerström har enögt hel trave i famnen.

­– Idrotten blev inställd, säger hon och håller fram resultatet av den inställda lektionen på De Geergymnasiet. Den här tror jag är bäst, säger hon och visar upp Jostein Gaarders ”Cirkusdirektörens dotter”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!