Förmedlar inte alltid sanningen

Inbrott är en stor sak i tidningen. I verkligheten minskar de. Jörgen Löwenfeldt läser en ny bok om medborgarjournalistik. Foto: Lars Pehrson/SCANPIX

Inbrott är en stor sak i tidningen. I verkligheten minskar de. Jörgen Löwenfeldt läser en ny bok om medborgarjournalistik. Foto: Lars Pehrson/SCANPIX

Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX

Kultur och Nöje2012-01-11 11:55

För några veckor sedan promenerade jag och en fotograf runt bland villor i en välmående Stockholmsförort. En plats där bostadslarm är standard, där galler har börjat bli det och där grannarna skickar veckobrev med information om skumma (läs: okända) bilister.

Jag skulle göra en enkät. I detta område hade inbrotten mer än halverats sedan 80-talet. Så jag frågade: Varför är ni rädda, helt plötsligt?

Svaret: Hur ska vi veta att inbrotten minskat? Din tidning skriver ju om dem hela tiden.

Vilket förstås var sant. Vi journalister skriver om vad som händer. Ändå förmedlar vi inte alltid sanningen. Men hur skildrar man ett inbrott som inte inträffat?

Några som länge funderat i liknande banor är Petter Beckman och Rouzbeh Djalaie. Sedan 2006 ger de ut den gratisutdelade lokaltidningen Södra sidan i några av Stockholms förorter. I en nyutkommen bok med namnet Utanför nyhetsmallen beskriver de hur deras journalistik utmanat begreppet allmänintresse.

"Vi anser att vår bild av samhället är mer sann än den som följer den normala nyhetsvärderingen", slår duon fast.

Vad menas? Kanske att Skärholmen och Fittja i annan media antingen skildras med ilskna hiphopkillar eller kriminalitet. Det som sticker ut är också det som får utrymme. I Södra sidan har läsarna i stället fått veta mer om lärare, rörmokare, civilingenjörer och skolelever. Antingen som intervjuobjekt, eller som skribenter.

Själva basen i arbetet att förändra förortens självbild är uppslaget "På torget". På dessa sidor diskuteras i varje nummer allmänintressanta frågor med hjälp av samtalsgrupper, statistik och enkäter. Bland ämnesvalen märks: "Varför flyttar inte fler rika hit?", "Varför ska man åka in till stan för att festa?" och "Hur vet jag var gränsen går för grannens privatliv?"

Södra sidan lanseras gärna som ett positivt exempel. Med all rätt. Inte bara steg valdeltagandet i tidningens utgivningsområde vid valet 2010. Konceptet har också visat sig lönsamt, vilket lett till uppköp och en nystartad systertidning: Norra sidan.

Men enkelt är det inte. För att genomföra dylik journalistik krävs framförhållning och eftertanke. Grenar som den traditionella nyhetsindustrin inte alltid varit framträdande inom.

Det går alltid snabbare att ringa ett samtal till polisen.

Fotnot: Enligt Brottsförebyggande rådet anmäldes två bostadsinbrott per tusen svenskar under 2010, en minskning med en tredjedel sedan 1985.

Litteratur

UTANFÖR NYHETSMALLEN - public journalism efter fem år med Södra sidan

Red. Petter Beckman,
Rouzbeh Djalaie,
Anna-Karin Lith, Laura Ahva, Thorbjörn von Krogh

Simo Mediestudier

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!