Eyvind Johnson som stringer

Resenären och författaren Eyvind Johnson hemma i sin egen täppa på 1950-talet.Foto: ROLAND JANSSON

Resenären och författaren Eyvind Johnson hemma i sin egen täppa på 1950-talet.Foto: ROLAND JANSSON

Foto:

Kultur och Nöje2006-04-26 04:00
Eyvind Johnson är den store resenären i den svenska 1900-talslitteraturen. Det bekräftas genom det urval av resebrev som Eyvind Johnson-sällskapet har givit ut tillsammans med förlaget Modernista. Resebreven är en nästan utdöd genre i dagens litteratur men det handlade alltså om ett slags samhällsorienterande reportage från platser som låg mycket längre bort än de gör nu: Berlin, Paris, London.
Resebreven gav den unge Eyvind Johnson bröd för dagen. I sina tessinska romaner, Romantisk berättelse och Tidens gång, återger han brev från den här tiden där pacifisten Johnson förtrytsamt skriver om alla brödknäck som han bombarderar svenska tidningar med. I Resebrev 1921-52 får vi läsa en del av dem. Och visst kan man läsa dem som ett stickspår till en av litteraturhistoriens stambanor. Men ibland kan litteraturhistorien skymma litteraturen. Björn Gustavsson, som står för urval, förord och frekventa kommentarer, överskrider ibland den gränsen.

Det är inte viktigt att känna till allt Eyvind Johnson skriver om, ofta nog begriper man i alla fall och det räcker mer än väl att lyssna till den röst som skriver om den politiska oron i mellankrigstidens Tyskland, som låter intrycken av Paris flöda över och som försöker hålla sin hembygds Norrbotten ifrån sig genom att hålla en kåserande ton. Eller höra den moraliskt uppfordrande röst som registrerar de sovjetiska bombningarna av Helsingfors under vinterkriget. Framförallt i sina resebrev från Tyskland framstår Eyvind Johnsson som en dåtida stringer.

Resandet formade hans författarskap. Jag vill till och med hävda att resandet är grunden i hans skrivande. Till slut, från och med 50-talet, blir hans inmutade litterära revir - det beresta och det belästa - så omfattande och rikt att det ingår en egen europeisk union. Och i den rör sig författaren Johnson fritt över gränserna i både tid och rum.
Eyvind Johnson driver också en egen europeisk politik. Från att som ung ha upptänts av frihetligt socialistiska och anarkistiska idéer varsnar han tidigt faran med den italienska fascismen, den tyska nationalsocialismen och den sovjetiska kommunismen. Han tar ställning för USA och västeuropa under det kalla kriget. Det kalla krigets Europa är inte hans; Eyvinds Europa avtecknar sig i resebreven och än mer i hans romaner.
Eyvind Johnson är en författare för vår tid och vårt Europa.
EYVIND JOHNSON
Resebrev 1921-52
Modernista
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!