Episkt och storslaget om Biafrakriget

För dem som vill lära sig något om den afrikanska samtidshistorien är Chimamanda Zgozi Adichies litterärt högklassiga En halv gul sol en guldgruva.

Chimiamanda Zgozi Adicihie har skrivit en vacker, sinnrikt konstruerad roman som imponerar genom sin bredd och sitt djup, skriver Ola Wihlke som läst En halv gul sol. Foto: AVERY CUNIFF

Chimiamanda Zgozi Adicihie har skrivit en vacker, sinnrikt konstruerad roman som imponerar genom sin bredd och sitt djup, skriver Ola Wihlke som läst En halv gul sol. Foto: AVERY CUNIFF

Foto:

Kultur och Nöje2007-05-31 00:00
Med sin debutroman Purple Hibiscus rönte unga nigerianska Chimamanda Zgozi Adichie mycket stor uppmärksamhet, vann åtskilliga prestigefyllda priser och blev nominerad till andra. Nu introduceras hon på svenska med den episkt storslagna berättelsen En halv gul sol. Den utspelar sig före, under och efter det brutala inbördeskriget i Nigeria, även känt som Biafrakriget. Det varade mellan 1967 och 1970 och utkämpades mellan Nigeria och utbrytarstaten Biafra.

Konsekvenserna av kriget blev sinnebilden för svältkatastrofen för lång tid framöver; åtskilliga bilder av så kallade biafrabarn kablades ut över världen, bilder på barn med uppsvällda magar, tunna armar och slocknad blick. Det kristna ibofolket hävdar att de blev utsatta för ett folkmord av den muslimska befolkningen i norr - de sammanlagda offren på båda sidor kan räknas i flera miljoner. Svältkatastrofen var till stor del en följd av Nigerias blockad av Biafra. Till saken hör även att man under denna tid hade funnit stora oljefyndigheter i södra Nigeria.

Kombinationen dåligt politiskt ledarskap och rika naturresurser kan, som bekant, vara förödande. Titeln En halv gul sol anspelar på en detalj i republiken Biafras flagga.

För dem som vill lära sig något om den afrikanska närhistorien är romanen en guldgruva. För dem som vill läsa en litterärt högklassig roman bjuder de drygt sexhundrafemtio sidorna på en läsupplevelse utöver det vanliga.

Karaktärerna är alltifrån tjänstefolk och fattiga bybor till akademiker, politiker och rika företagare. En stor del av romanen utspelar sig i en universitetsstad och i tidstypiska efterkoloniala intellektuella miljöer.

Man får en känsla av att både komma den mångskiftande nigerianska verkligheten mycket nära och att få sina eventuella fördomar utmanade.

Två av de mer dominerande huvudpersonerna är tvillingsystrarna Olanna och Kainene, väldigt olika varandra i alla avseenden. Olanna har ärvt sin moders sagolika skönhet och är öppen och varm i sina möten med andra. Kainene är reserverad och hård, bestämmer sig tidigt för att gå i sin förmögna faders fotspår och bli affärskvinna. Olanna flyttar ihop med sin nyfunna kärlek, en äldre, politiskt engagerad och excentrisk akademiker. Hon vill bilda familj.

Kainene träffar en brittisk man, som genast faller för henne, men hon överväger inte ens att bilda familj med honom. Men den här tydliga kontrasten känns aldrig konstruerad. Karaktärerna är genomgående nyansrikt tecknade och trovärdiga; för många kommer tjänstepojken Ugwu, som med barnets, till en början, oförställda blick registrerar sin omgivning, att bli en favorit.

De olika karaktärerna är både fångna i och aktörer, inte bara sina egna privata liv, utan även alltmer indragna i de större politiska skeendena. Det handlar om ett politiskt spel med mycket höga insatser som inte bara inbegriper de två huvudkontrahenterna, men även andra stater som tog ställning för de två olika lägren - bland andra Storbritannien, Frankrike, Sovjet och Israel, men även en rad afrikanska stater.

En halv gul sol imponerar lika mycket med sin bredd och sitt djup. Den är fantastiskt frikostig, vackert skriven och sinnrikt konstruerad. Det vackra bor granne med det verkligt fasansfulla. Den är intelligent men inte översmart, hugger genast tag i läsaren, inte minst tack vare Ugwu, och behåller greppet till, det bittra, slutet.

CHIMAMANDA NGOZI ADICHIE

En halv gul sol

Översättning: Joakim Sundström

Albert Bonniers förlag

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!