En bildberättelse om Norrköping

Förvånande nog visar Norrköpings konsthall Studio på Garvaregatan helt vanlig traditionell konst. Maria Lundby har gjort en bildberättelse som mestadels utspelar sig i kvarteren runt omkring.

Foto:

Kultur och Nöje2006-02-07 04:00
Fjorton målningar med Norrköpingsmotiv som börjar med en vy över Spiralens parkering och slutar med en bild från järnvägsstationens perrong.
- Jag började med att skriva texterna först. Det var nytt för mig, berättar hon om sitt projekt som påbörjades i somras.
Texterna är nedslag på platser som hon har en relation till. Guskelov, Kulturkammaren och Palace.

Om ett annat kulturtillhåll heter det: "Galleri Kronan har en publik med silvergrått hår. De borde skaffa hiss så publiken smidigt kan glida in och ut med rullatorerna. Det handlar om min framtid med, tänker jag under min Schwarzkopfbruna nyans."
- Bilderna är målade ur minnet efter texterna, säger Maria Lundby. Därför finns det detaljer som inte stämmer med den objektiva verkligheten. Mitt Nkpg är en subjektiv berättelse om en stads beröringspunkter. Och det märks att det är en ganska aktiv människa som rör sig där det finns folk. Nattklubbar och pubar, fik och teatrar är klart dominerande interiörer.
Men Norrköpings vackraste plats ser Maria Lundby i kollagren i Norrköpings hamn omgärdade av de graffitimålade murarna.
- Det här är min berättelse. Någon annan skulle se ett annat Norrköping.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!