Elaka låtar och hyllningar till Svenska flaggans dag

I morgon är det Nationaldagen eller Svenska flaggans dag som det hette under lång tid. Därför har NT nöje tänkt till lite extra och bjuder härmed på en genomgång av några låtar. Men också ett och annat band som har med saken att göra.

Ebba Grön + Schweden Schweden=Sant.Foto: BOSSE CARSING/SCANPIX

Ebba Grön + Schweden Schweden=Sant.Foto: BOSSE CARSING/SCANPIX

Foto:

Kultur och Nöje2006-06-05 04:00
Den första låten som dyker upp i mitt huvud är insomnade Traste Lindéns Kvintett och ultrasvängiga Svenska flaggans dag. En textrad som "Jag fick en hundring av min mamma för jag inte skulle stanna/Har en vän på besök, hennes sista försök" är briljant. På vilket sätt kan ni gissa själva. Men det kan finnas en viss igenkänningsfaktor där, har jag hört. Traste var den ende som sjöng just denna dag. Tack för det.

Lika träffande i dag
Ebba Grön har en stor plats i mitt gubbhjärta. Deras sång Schweden, Schweden är inte direkt något äckligt nationalsocialistiskt epos. Om det nu är någon som trodde det. En sång om att växa upp i en betongförort där man får lära sig att man "mår bra, mår bra, mår bra" är lika träffande i dag som då.
Kent har skrivit en sång som heter Sverige. Sistaspåret på Vapen & Ammunition. Vackert så det svider. Men den ger en liten taskig eftersmak.

Inte nöjd med vistelsen
Jag tänker på ett tillfälle när Kent spelade i Stockholm och man bad publiken dyka upp klädda i vitt. Tanklöst, smaklöst eller en god ironisk tanke? Sverige är inte vitt, tack och lov.
En kul elak låt är Stranglers Sverige. Enligt historien skall den vara resultatet av sångaren Hugh Cornwells vistelse i Sverige som forskarstudent. Han var inte helt nöjd med sin vistelse i staden Göteborg och landet Sverige.

Svårt med trovärdigheten
Divine Comedy och sångaren Neil Hannon gjorde en kul låt som heter Sweden som var med på hans platta Fin de siecle som kom 1999. Det är en lite porrig hyllning till Sverige. Låten avslutas med att Neil Hannons avslöjar att han är besatt av Nina Persson i The Cardigans.
Självklart måste jag också nämna bandet Sverige. Även om det är lite svårt med trovärdigheten med ett band som kommer ifrån Stockholm och påstår sig förstå hur en lantlig miljö fungerar. Pedda P och Gurra G (en gång i tiden i Just D) har ALDRIG tvingats hänga vid korvkiosken vid korsningen och sett risiga Volvo 240 cruisa runt byn varv efter varv. Men Sveriges Skaffa hund är en cool låt.

Gör ont att höra
Jag måste också nämna Tomas Andersson-Wij. Han har skrivit en alldeles lysande betraktelse av Sverige i Landet vi föddes i. "Och i Rosengård brinner det dagis som mobben har viskat om, inga jävla bongos i våran sång, det här är landet vi föddes i" sjunger han. Det gör ont att höra. Men inskränktheten finns i Sverige. Glöm inte det på Sveriges nationaldag.
Sverige har fortfarande en sexig aura kring sig. I varje fall om man får tro sångaren Neil Hannon i Divine Comedy. Foto:WATTIE CHEUNG/SCANPIX
Sverige har fortfarande en sexig aura kring sig. I varje fall om man får tro sångaren Neil Hannon i Divine Comedy. Foto:WATTIE CHEUNG/SCANPIX
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!