Du levande är underhållande filmkonst

Det är ingen mindre än den tyske nationalskalden Goethe som fått ge namn till Roy Anderssons länge emotsedda film Du levande.

Foto:

Kultur och Nöje2007-09-21 01:08
Filmtiteln är kapad från några diktrader ur Goethes Romerska elegier som i sin helhet uppmanar oss människor att ta till vara det liv vi fått oss till skänks. Roy Andersson har etablerat sig som en filmisk särling som utvecklat en egen filmstil - man kan endast jämföra med Lars von Triers senare teatrala filmer. I den svenska ankdammen har han ingen som når honom ens till fotknölarna och anlägger man ett internationellt perspektiv är han också ett stort namn. Ta bara det faktum att filmen sålts till 28 länder och att filmfestivaler världen över drar och sliter i hans film. Roy Andersson är perfektionist och han lägger ner enormt mycket tid och arbete på sina filmer. Det har gått sju år sedan han gjorde sin uppmärksammade comeback med Sånger från andra våningen och han håller stenhårt fast vid sin visuella idéer så som vi minns dem från den filmen. Vad som gör Du levande till en ännu bättre film i mina ögon är att den är så frikostig med humor. Någon handling i vanlig mening finns det inte i Du levande. Filmen är uppbyggd av tablåliknande scener - de är 57 till antalet vilket är något fler än i Sånger från andra våningen. Kameran är som vanligt statisk, färgerna urblekta och människorna i filmen är överlag ensamma krakar vars liv enligt Roy Anderssons ord är uppfyllda av "längtan efter bekräftelse och kärlek." Det finns många fantastiska scener i filmen och alla utom en är de inspelade i ateljé, i huvudsak i Anderssons egen studio på Sibyllegatan i Stockholm. Roy Andersson är egentligen mer besläktad med bildkonstnärer än med konventionella filmberättare och det är på det visuella planet filmens överraskningar ligger som i scenen där ett hus rör sig som ett tåg eller i slutscenen med en hotfull bombplansarmada. Det är amatörer Andersson använder i rollerna och de spelar inte på ett sätt som vi är vana vid, snarare figurerar de i sina respektive scener. Du levande är ett bevis på att det fortfarande görs filmkonst här i landet. Att det dessutom är underhållande filmkonst gör saken ännu bättre.
Sju år efter Sånger från andra våningen återkommer Roy Andersson med en ny film.
Sju år efter Sånger från andra våningen återkommer Roy Andersson med en ny film.
DU LEVANDE Regi: Roy Andersson I rollerna:Jessika Lundberg, Elisabet Helander, Björn Englund, Leif Larsson, Ollie Olson, Håkan Angser, Kemal Sener. Filmstaden, Norrköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!