De saknar politik i popen
Det är drygt tre månader kvar till valet. Vad politikerna tycker i olika frågor kommer vi garanterat få höra en del om fram till dess. Men var står politikerna musikaliskt? Det har NT Nöje tagit reda på.
Politiker med en gemensam nämnare. Meat Loafs "gamla" skiva Bat Out of Hell förenar Louise Malmström (s) och Marie Morell (m).
Foto:
Marie Morell plockar fram Bat Out of Hell med Meat Loaf från en trave med skivor.
- Åh, den där tyckte man ju var bra, säger Louise Malmström. Hon växte upp i en countryfamilj där Johnny Cash var husguden. Hårdrock har hon diggat sen ungdomstiden i Åby. Det var då striden mellan hårdrockare och syntare rasade som värst. För henne var det självklart att hon hörde till de förstnämnda.
- Villabarnen i Jursla med märkeskläder var syntare. Var man åt vänster var man hårdrockare, berättar hon.
Fick inte sticka ut
Marie Morell växte upp i Finspång. På sjuårsdagen fick hon ett kassettband med discogruppen Baccara. Första skivan hon köpte själv var Let?s Dance med David Bowie. Finspång var inte lika uppdelat i stilar utan de flesta lyssnade på blandad musik
- Det gällde att inte sticka ut, förklarar hon. Reggae var också stort. Kalle Baah och Why not spelade på skoldanserna. När hon blev äldre gick hon med i MUF och på festerna där var det syntigare musik som gällde. Man får förmoda att det har präglat henne. Bland favoritskivorna hon har plockat med finns bland annat Ultravox, Spandau Ballet och Ratata. Hon visar stolt upp ett exemplar av Spandau Ballets True och pratar lyriskt om titelspåret.
Vi pratar om varför så få stora artister väljer att berätta var de står politiskt. Bägge tror att det är många artister som är rädda att det skulle skrämma bort publik eller leda till minskad skivförsäljning.
- Åtminstone är de rädda att uttrycka borgerliga sympatier, säger Marie Morell luttrat.
Per Gessle borgerlig?
Men varför finns det mycket mer artister med vänster- än högeråsikter? Louise Malmström tror det beror på att nästan alla band har börjat i källarlokaler och har ett underifrånperspektiv därifrån.
- Det finns kanske inte samma tradition bland de som är höger, säger Marie Morell.
Några artister med högersympatier kan de inte nämna på rak arm.
- Fast jag har fått en känsla av att Per Gessle har borgerliga åsikter. Jag vet inte, men det känns så. Kanske är det för att han är mer av en företagare, säger Marie Morell.
De säger att de själva tycker tanken att välja bort en artist för den inte har "rätt" åsikter känns konstig. Marie Morell nynnar lite på en låt med Teddybears STHLM och säger att det är en låt hon egentligen inte vill tycka om. Bandet kallade för några år sedan sin turné för The Anti Moderat Tour.
- De har gått lite över gränsen. Det är många som är anti någonting. Och alldeles för få som är för någonting, säger Marie Morell.
De båda politikerna är ändå överens om att det vore bra om fler tog ställning.
- Artister, men också skådespelare eller konstnärer kan vara förebilder för andra. Så andra också vågar säga vad de tycker, säger Louise Malmström.
Beroende av media
Trots att de i dag tillbringar långt mycket mer tid i lekparken med barnen än på klubbar verkar de bägge politikerna ha klart godkänd koll på den samtida popmusiken.
Marit Bergman och Billy Bragg hör till den musik Louise lyssnar mest på i dag. Marie lyssnar mest på radio men köpte Bodies without organs skiva för ett tag sedan.
- Det är ju precis samma grund som det jag lyssnade på under 80-talet.
När NT tar fram några bilder för att kolla hur väl de känner igen några samtida artister är Marie snäppet vassare. Hon känner igen Morrisseys nuna efter några sekunder och är snabbast när en bild på
A-teens kommer fram. Men vid Jenny Wilson tar det stopp.
Finns det då några likheter mellan politikerna och popstjärnorna? En hel del, menar Marie Morell och Louise Malmström. Att man är beroende av media är en sak man har gemensamt. Att båda bygger på ett engagemang där det är viktigt att man brinner för det man gör är en annan. Men makt, det har artisterna mer av än politikerna. I alla fall om man ska tro Louise Malmström.
- Jag har tänkt flera gånger varför blev jag inte stand-up-komiker, poet eller musiker istället. De har mycket större möjlighet att få ut sitt budskap till en bredare publik än man har som politiker, säger Louise Malmström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!