För många är cirkus något som sker i rampljuset, men i utställningen "Cirkusfamijen" får museibesökarna se det mödosamma arbetet bakom en föreställning. Slitet, svetten och skratten i träningslokalen.
Här tecknas också en bild av det stora maskineri som krävs för att resa cirkustält, rigga ljus och ljud, ta emot publik, fixa med över 200 kostymer och allt annat.
– Vi vill visa slitet bakom barnens minuter i rampljuset. Alla förstår kanske inte att 30-40 föräldrar jobbar bakom en föreställning, säger Annika Widén, projektledare från Norrköpings ungdomscirkus.
– Men mantrat för utställningen är gemenskap, möten och glädje. Vi gör allt det här tillsammans, vuxna och barn. Det blir som att vi får en större familj, säger Maria Rothman, ordförande i Norrköpings ungdomscirkus.
Utställningen är uppbyggd i olika rum, där besökaren får en känsla för passen i träningslokalen, det färgsprakande kostymförrådet och pirret i ”ryttargången”, alltså vägen ut till scenen.
– Cirkus är hård träning som vilken idrott som helst, men inte med tävlingsmomentet, utan kryddad med artisteri som krävs på scenen, säger Annika Widén.
Men Stadsmuseet vill även lyfta fram Norrköpings ungdomscirkus som ett positivt exempel i tider när idrottsföreningar utsållning av barn uppmärksammas.
– Många barn måste prestera för att få fortsätta med sin idrott, men den här föreningen värnar om alla individer, utgår från vad barnet vill och är tillmötesgående mot barn med funktionsnedsättningar, säger Sofia Wallin, museitekniker.
– Det kommer också att vara en del programverksamhet i höst, där andra föreningar kan få stöd och inspiration genom att se hur ungdomscirkusen har jobbat med dessa bitar.
"Cirkusfamiljen" är en avslutande höjdpunkt under ungdomscirkusens jubileumsår. På museet berättas historien om eldsjälarna i Norsholm som startade den. Om världsrekord och vinster. Men ljuset sätts framför allt på nutiden, och även på visioner om framtiden.
Trots att föreningen kliver in i medelåldern är ungdomscirkusen förstås alltid ung. Det barnsliga och aktiva fångas upp i utställningen där besökarna kan få lära sig jonglera, testa andra cirkustrick och klä ut sig.
Cirkusungdomar kommer att finnas på plats i utställningen under en timme vissa söndagar för att leda en prova på-verksamhet. Några lördagar hålls även funkisdagar för barn med funktionsvariationer. Museet informerar om tider på sin webb.