Bokens dag får fint besök

Höstens mest uppmärksammade svenske författare, Klas Östergren, kommer till Norrköping på Bokens dag den 27 november.

Per Gunnar Evander. Foto: BJÖRN LARSSON

Per Gunnar Evander. Foto: BJÖRN LARSSON

Foto: Björn Larsson

Kultur och Nöje2005-11-07 04:00
Han får sällskap av likaledes augustnominerade Per Gunnar Evander tillsammans med Johannes Anyuru, Marie Hermanson, Karin Alvtegen och Cecilia Hagen.
När Klas Östergren fick sitt genombrott med romanen Gentlemen 1980 anade han kanske inte att framgången skulle förfölja honom under hela hans författarskap. Ganska tidigt försökte han skriva sig fri från de förväntningar som lades på honom. Det resulterade bland annat i en romantrilogi som utspelades på Österlen och att han under ett antal år bara ägnade sig åt att skriva tv-dramatik. Det resulterade i det historiska dramat Gustav III:s äktenskap samt Soldater i månsken och Offer och gärningsmän. Klas Östergren har också skrivit manus till årets julkalender i SVT, En Decemberdröm.

Augustpriset
Men det han har blivit mest omskriven för i år är att han i sin senaste roman Gangsters, skriver en uppföljning till genombrottsromanen Gentlemen. Gangsters har nominerats till Augustpriset och Klas Östergren har därutöver fått De Nios stora pris, Sveriges radios novellpris och ska som ende svenske författare delta i det internationella litterära Mytprojektet som handlar om att skriva om gamla myter i nutidens ljus.
Per Gunnar Evander har också fått mycket beröm för sin senaste roman I min ungdom speglade jag mig ofta som utspelar sig i Norrköpingstrakten. Evander har de senaste åren varit mycket i Norrköping och ett par tre gånger framträtt här.

Ny diktsamling
Det är också här som Evandersällskapet bildats, ett av få litterära sällskap som samlats omkring en ännu levande och i högsta grad vital författare. Sorg, saknad, ensamhet, övergivenhet och tröst präglar Per Gunnar Evanders sena författarskap även om det också garneras med bitande vrede och farsartad uppsluppenhet.
I somras gästade poeten Johannes Anyuru Norrköping. Nu kommer han han tillbaka. Med sina två diktsamlingar Det är bara gudarna som är nya och Omega har Sverigebeågvats med en ny poetisk röst som mixar antik mytologi och erfarenheter från förorten till ett slött hiphopbeat.

Engelsk prinsessa
Även Marie Hermanson gästade Bokens dag för några år sedan. Nu är hon aktuell med romanen Mannen under trappan. Karin Alvtegen och Cecilia Hagen kommer också de till Bokens dag den 27 november. Deckarförfattaren Alvtegen har skrivit romanerna Skuld, Saknad, Svek och har nyligen utkommit med Skam. Expressen-journalistien och författaren Cecilia Hagen har skrivit boken Mina resor med Diana där hon jämför sitt eget liv med den engelska prinsessans.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!