Bellaroush finns överallt

Bellaroush släpper sitt debutalbum i nästa vecka. Johan Karlberg, med rött­erna i Söderköping, är basist i bandet som är mer globalt än lokalt.

Kultur och Nöje2015-02-04 02:00

Johan Karlbergträder in på Broadway med ett färskt nummer av ATL-magasinet­ (Annonstidningen Lantbruk). Där är han, basisten i Bellaroush, med i en artikel bland rubriker som ”Dubbsäsong i Grangärde” och artiklar om traktorer, resor och mat. Vinkeln är att ­Johan Karlberg jobbar på ­familjens gård med mjölkkor och skogsbruk i Gårdeby.

Men man kan bara i begränsad omfattning tala om roots music med honom. I bandet Bellaroush, bildat i Göteborg 2009, är han en av sju medlemmar, och de musikaliska rötterna ser annorlunda ut och är betydligt mer vidsträckta.

– När jag växte upp i Söderköping spelade jag hårdrock och metal i ett band som så småningom blev till death metal, säger han.

Väl i Göteborg, där han bott tills alldeles nyligen för att studera till och arbeta som lärare i matematik och historia, började han spela med punkbandet Fistful innan Bellaroush bildades.

– Namnetanspelar på de franska orden ”belle” och ”rouge” fast vi stavar det på vårt eget sätt, säger han och påpekar att det är deras unika namn även om det kan vara svårgooglat om man inte vet hur det stavas.

För två år sedan fick man möjlighet att åka till Indien och spela och de kontakter bandet fick där har bibehållits. I höstas fick Norrköping besök av det indiska punkbandet The Vinyl Records tack vare det.

– Bellaroush spelar egentligen pop i baktakt, förenklar han bandets självbetitlade debutalbum som släpps om en vecka och som även bjuder på reggae, hiphop och electronica på ett sätt som mixar tid och (exotiska) rum på ett sätt som gör att den kan kallas samtida världsmusik. Promoe rappar i ”Sun Goes Down”. Hursomhelst låter det väldigt bra och produktionen är imponerande.

– Ja,vår producent Anders Lagerfors har stor del i det. Han är i princip uppväxt i Nacksvings studio i Göteborg. Vi skickade låtar till honom och han har lagt till och tagit bort. Efter förproduktionen har vi spelat in alltihop igen. De elektroniska inslagen kommer mest från honom, ­berättar Johan Karlberg.

Inspelningen har kostat omkring 100 000 kronor. Av dem är en dryg tredjedel inhämtat via crowdfunding, ­bidrag som kommer från personer i 19 olika länder.

– Det var en del arbete med det. Men jag gillar tanken med crowdfunding, att man gör nånting tillsammans med sin publik.

För Bellaroush är musiken inte nog: de är också ett band med upplysning, politiskt engagemang och inspiration.

– Det har hängt med sen början, även med de medlemmar som vi tappat sen starten. Jag skriver inte texterna men vi försöker säga nåt vettigt och stå för det.

Vid sidan av jordbruket och musiken har Johan Karlberg också startat bokningsbolaget Kultivator. Någonstans finns en dröm om att knyta ihop allt han gör till nån sorts helhet.

– Man kan tycka att det jag gör spretar åt olika håll, själv tycker jag att det är olika delar som borde kunna knytas ihop. Vi får se, det handlar om var jag hamnar i framtiden, säger han, men nämner som ett exempel den privata logdans som – när han berättar om den – mer är att jämställa med embryot till en festival. Kanske.

Bellaroush följer sitt debut­album med en rad konserter i Köpenhamn, Malmö, Oslo och Göteborg. Någon spelning i Östergötland är ännu inte bokad men bortom de närmaste konserterna hägrar en ny konsertresa till Indien.

– Vi lägger ner ganska mycket tid på det här nu alla sju och det känns som om vi har större chans att slå internationellt än i Sverige, säger Johan Karlberg.

Bellaroush

Bandet bildades i Göteborg 2009 och består av Annelie Johansson, David Frid Alerås, Johan Karlberg, Magnus Hagström, Maja Fredriksson, Moa Jonsson Länne och ­Oskar Falk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!