Den dubbla tillhörigheten, en tillgång eller en börda? Att byta kultur redan som bebis är speciellt, det för med sig också dubbla främlingskap samtidigt som individen så självklart hör hemma där uppväxten sker. Men med ett annorlunda yttre i det som är hemma och ett annorlunda inre i det som är ursprungslandet kan tillvaron bli komplicerad. Detta öde delas av fler och fler med ökande flyktingströmmar i världen och berättelserna om den kluvna nationstillhörigheten blir allt vanligare i litteraturen.
Att vara adopterad från fjärran land är något alldeles speciellt, därom vittnar Henrik Chetan Aspengren som med sina båda förnamn deklarerar sitt jag. Han återvänder till Indien, sitt ursprungsland, och tar läsaren med på en vandring i dagens Delhi, både det nya och gamla Delhi, samtidigt som han vandrar i sina tankar, bakåt och här och nu. Det har blivit till en personlig bok om existensen och funderingarna kring livets begynnelse 1975 i Mangalore i södra Indien och senare Bombay där hans svenska föräldrar hämtade honom, men också en ögonblicksskildring av det nutida Indien i huvudstaden Delhi där han besöker stadens paradoxala innehåll, modernitet och misär huller om buller.
Författaren, som är historieforskare vid Uppsala universitet, för också läsaren genom Indiens sena historia, från Gandhi fram till idag. En dag i Delhi ger också en inblick i gårdagens Delhi och det politiska skeendet i Indien. Aspengren kan sin historia.
Nu har han tillsammans med hustru och barn återvänt till det land han fötts i men aldrig tidigare levt i och bejakat undertiteln i denna sympatiska bok: Om viljan att slå rot.