Leican, reservoarpennan och munlädret – med lätt packning bilade poeten Lasse Söderberg tillsammans med fotografen Christer Strömholm söderut från Paris, mot Spaniens gudsförgätna byhålor. Syftet var att tillsammans göra en bok, då 1962. Söderberg talade spanska och hade varit i Spanien under ett decennium, från och till, Strömholm i två. Någon bok blev det inte förrän nu, femtio år senare. Resa i svartvitt. Fotografierna från denna exkursion är aldrig tidigare publicerade. De vittnar om Strömholms fäbless för det slitna, det levda och ibland makabra. Det är slitna miljöer och slitna människor som avbildats av denne mästerlige fotograf.
Söderbergs text är charmig i sin eleganta prosa. Han kallar materialet i de gamla anteckningsböckerna för vrakgods men lyckas både förmedla Spaniens nutidshistoria och levandegöra miljöer och möten på ett fängslande sätt. Resa i svartvitt är den fjärde boken i Söderbergs serie Gemensamma nämnare, de självbiografiska essäböckernas svit.
De båda männen reser inte som turister, de söker sig till platser de inte har en hum om, bredvid allfartsvägarna, genom svindlande vackra landskap och stinkande byar. De söker sig fram i Luis Buñuels spår, de träffar Marcel Duchamp och växlingarna mellan anekdoter om Spaniens stora poeter och konstnärer blandas med samtal med byborna. De når så småningom Nedre Aragonien, Las Hurdes heter målet, en trakt ”utanför tiden och bortom förnuftet”, vid Änglarnas flod, en plats som Buñuel filmat. Här kommer de över en burk sardiner, det är allt. Här råder svår misär. Lantarbetarna gick ”tysta och framåtböjda och ingen sång kom över deras läppar” skriver författaren. Idag är byn riven och här har byggts hotell och golfbanor. Mycket kan ske på femtio år.
Resa i svartvitt är också ett vänporträtt av den nu bortgångne fotografen Christer Strömholm, en hemlighetsfull vän som uttalar demokrati ”demokvati”, och som ”i grund och botten främst gjorde självporträtt”.
Lasse Söderberg har blåst liv i det han kallar sitt vrakgods och det har resulterat i en mycket vacker bok.