Amanda, musiken och livet

- Musik är det enda jag någonsin velat i livet. Det säger Amanda Ekstedt, som nu går in i studion för att spela in sina låtar.

Foto: Calle Slättengren

Kultur och Nöje2013-02-06 00:00

Musiken har funnits som en röd tråd genom hennes snart 20-åriga liv.

- Jag har alltid sjungit väldigt mycket. Sen när jag var 15 började jag spela gitarr och det föll sig naturligt att jag började skriva låtar, säger Amanda Ekstedt.

Hennes allra första låt - en söt kärlekslåt som heter Maybe - är en av de låtar hon nu ska spela in på SV Musikhuset i Norrköping.

- Jag vill bara få ner det. Börja någonstans liksom.

Kryptiska texter
Amanda Ekstedt har svårt att sätta ord på sin egen musik. Det handlar om någon form av pop med lite småjazzig sång och kryptiska texter.

- Jag skulle säga att det är lite hoppfull musik, samtidigt som det verkligen inte är glatt. Men det är heller inte ledsamt, säger hon.

Vad inspirerar dig?

- Taskiga situationer. När man inte vet läget liksom. Det är frustrerande.

Tänker du på relationer?

- Ja (skratt).

Live känns ärligt
Amanda har försökt skriva låttexter på svenska, men det känns inte helt rätt. Hon håller sig till engelskan.

- Det känns inte lika utlämnande. Man kan få lite distans till det själv, vilket jag tror man behöver. Jag vill ha lite mystik kvar.

Sedan hösten 2011 bor Amanda i Norrköping. Hon är uppvuxen i Söderköping och kommer från en musikalisk familj. Det var tillsammans med sin syster Josefine Ekstedt som Amanda tog sig till semifinal i Rockkarusellen 2009.

Solo har hon bland annat uppträtt på två UngNT-konserter, på Storåfestivalen i Söderköping och två år på Grammofon under Kulturnatten. Nu senast var det på Antikvariatet
i Norrköping.

- Jag tycker det är ganska skönt och väldigt roligt att spela live. Det känns ärligt. Det är inte så mycket som kan konstlas om allt är live.

Amanda berättar att hon inte har spelat så mycket tillsammans med andra som hon kanske borde ha gjort.

Prestationsångest
- Jag har svårt att lita på någon annan än mig själv rent musikaliskt. Det har blivit naturligt att jag bestämmer själv, men jag måste nog börja släppa på det. Min ambition är att ha ett kompband.

I fjol tog Amanda studenten från De Geergymnasiet Musik. Även om hon utvecklades mycket musikaliskt under gymnasieåren, skrev hon inte en enda låt.

- Jag fick sån prestationsångest. Så två av låtarna jag ska spela in skrev jag när jag gick i nian och två när jag var 19.

Prestationsångesten gör sig fortfarande påmind ibland.

- Den finns fortfarande. Det är väldigt många låtar jag börjar på, men som jag sen förtränger, säger Amanda.

Vill producera andra
Efter gymnasiet har hon arbetat inom äldrevården, för konsertarrangören Lucky You och på sistone även som frilansfotograf för NT Nöje. Sina intressen utöver musiken beskriver hon som "biintressen." Fotografi är roligt, och i yngre år tävlade hon i dressyr på elitnivå.

Till hösten ska Amanda söka en ettårig musikproduktionsutbildning på Liljeholmens folkhögskola, belägen mellan Linköping och Kisa. Målet är att även kunna producera andras musik.

- Musik är det enda jag någonsin velat i livet. Det har jag haft som dröm. Hela mitt liv är byggt kring musik. Det har det alltid varit, säger Amanda Ekstedt.

Kenny om Amanda

Producenten Kenny Lundström om Amanda Ekstedt

- Det jag fastnade för är att hon har så jävla bra röst. Och bra låtar, som går att göra mycket med.

- Det finns hur mycket artister som helst, men jag jobbar bara med dem jag ser potential och utvecklingsmöjligheter i. Det ser jag i Amanda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!