Svårt med hållbart mode

För varje säsong jag skriver modekrönikor märker jag hur det blir allt svårare. Det som tidigare kändes som solklara trendstråk (antingen har du JL-tröja eller så är du UTE) är numera sådär skönt, postmodernistiskt uppblandat i tusen nyanser och varianter.

Foto: Arkivbild/AP/Thibault Camus

Krönika2015-07-21 00:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fokus ligger med andra ord allt mindre på flyktiga trender och allt mer på någon slags evig, klassisk stil där du stoltserar med att du har burit samma tröja i 20 år.

Eller, ja. Snarare är väl det långsiktiga hållbarhetstänket just en stark trend i nuläget. Ingen vill mer än jag att miljötänk och förnuft ska vara bestående, men vis som man är av tidigare modeepoker så vet man ju att förr eller senare lär det komma en period a’la 80-talet där alla kastar nedärvd ull åt fanders och kränger på sig fabriksfärsk polyester igen.

Men om vi nu ska glädjas åt hållbarhetstrenden medan den varar – vilket jag starkt röstar för – så har väl gemene man hört det klassiska hållbarhetstipset "köp sällan och dyrt". Tyvärr är det inte alltid så enkelt. Att köpa sällan tror jag att vi alla kan enas om är bäst för planeten, men att köpa dyrt? Dels är den nedslående sanningen att de som har råd med dyra kläder oftast också har råd med dyra flygresor över hela jordklotet och dyra bilar, vilket gör att det här med miljötänket hamnar lite på plus minus noll. Dels är faktiskt inte en dyr prislapp någon garanti för kvalitet. Själv har jag gjort min vända i modebranschen och tillbaka och lärt mig detta den hårda vägen. Oftast ifrågasätter vi inte en dyr prislapp från ett mindre märke – det måste ju innebära bättre kvalitet än slumpmässigt kedjefynd, eller hur? Mja, ibland betyder det bara mindre upplagor och därmed dyrare styckpriser. Oftast betyder det inte ens garanterat etiska arbetsförhållanden.

Men hur ska man tänka, då? Mitt bästa och egentligen självklara tips är att använda ögon och händer. Att det finns hundratals guider till hur man kan sniffa och smaka fram det egentliga bäst före-datumet på öppnade gräddtetror och smörgåsskinka men typ inga för hur man applicerar samma sinnesteknik på klädköp övergår mitt förstånd. När du har drömplagget framför näsan i affären, passa på att nagelfara sömmar, dra försiktigt i tyget, lusläsa tvättlappen och begrunda plaggets användbarhet. Kanske hittar du den efterlängtade kvaliteten i ett sällsynt designerplagg, kanske i ett H&M-fynd – men hur det än blir, så har du tänkt över köpet ordentligt. Och det är nog det vi behöver göra för att få till en hållbar modekonsumtion på sikt.