Historien följer inte alltid den gängse tidräkningen och händelseutvecklingen gör sällan halt vid datummarkeringar. Den brittiske historikern Eric Hobsbawm myntade begreppet det korta 1900-talet, då han ansåg att seklet löpte från första världskrigets utbrott 1914 fram till Murens fall 1989.
Vi har vänt blad i almanackan och skriver 2016, men det mesta tyder på att det som blev allt tydligare under den nyligen avslutade året kommer att prägla också det nya.
Flyktingkrisen upphör inte bara för att vi firat nyår, kriget i Syrien ser dessvärre ut att kunna fortgå och risken för terrordåd i Europa och andra håll i världen lär inte avta,.
Så som Walter Benjamin påpekade i en av sina historiefilosofiska teser färdas vi med ryggen mot framtiden och kan bara rikta blicken mot förödelsen i det förflutna. Han utgick från Paul Klees målning "Angelus Novus" från 1920. Ängeln i målningen ser ut att vara på väg bort från något som den stirrar på och det fick den tyske filosofen att föreställa sig hur "historiens ängel" måste se ut.
Det har diskuterats om allt det som Benjamin tolkar in i Klees verk egentligen finns i målningen, men det är ändå svårt att avvisa sanningshalten i påståendet. Vi färdas faktiskt med ryggen mot något som vi bara kan föreställa oss genom att blicka bakåt mot det förflutna.
Och när det gäller 2015, så kan man bara konstatera att det varit ett "annushorribilis", som knappast ger anledning att hoppas på att allt ska lösas i en handvändning.
Lika svårt som det är att se ett slut på de de pågående konflikterna och kriserna, lika svårt kan det vara att se var de börjar. Något till synes isolerat kan ha rottrådar som sträcker sig långt bakåt i historien. Man behöver inte gå så långt som den kinesiske premiärministern ChouEn-Lai när han på 1970-talet konstaterade att det är alltför tidigt att ha en åsikt om Franska revolutionen – den inträffade som bekant 1789.
Men inget uppstår utan orsak och även om något som IS tycks ha uppstått med närmast obegriplig plötslighet, så är det resultatet enligt många bedömare en historisk kedjereaktion som utlöstes genom George W Bushs beslut att invadera Irak 2003 även om grundkomponenterna fanns där sedan tidigare.
Robert Fisk, The Independents mångårige Mellanösternkorrespondent, förklarade för några månader sedan att väst måste ta ansvar för sitt handlande i regionen och inte sömngångaraktigt upprepa tidigare misstag.
Visserligen skulle vi i likhet med ängeln på Paul Klees målning fortfarande färdas med ryggen mot det okända framför oss, men kanske skulle det förflutna ge anledning till förhoppningar.