63 körer med drygt 2 000 sångare från 25 länder satte en sprakande färg- och ljudkuliss på årets – i särklass – mörkaste och blötaste vecka i Norrköping. Jag vet knappt om solen ens gick upp en enda dag under körfestivalen, men det brydde sig inte tonerna från världen om.
De fanns här.
Överallt.
Norrköping tog tack och farväl med en smakfull, stolt och svängig finalkväll i De Geerhallen, där Symfoniorkestern och den unika Festivalkören skickade hem oss alla till musik av Benny Andersson och Björn Ulvaeus, Händel och ett suveränt medley av Loreens "Tattoo" och "Euphoria", som än en gång vann Norrköping och Europa den här kvällen.
Allsång?
Jodå.
Om du lägger örat mot fasaden kan du fortfarande höra "Dancing Queen"...
Då hade De Geerhallen tidigare i veckan redan upplevt ett par magiska timmar tillsammans med Peter Johansson, som tillsammans med ett 1000-tal körsångare på scenen och i salongen skakade om, rent bokstavligt, hela De Geerhallen.
– Jag hann knappt ta första ordet i min mun innan alla flög upp och sjöng med. Det var helt galet. Alla kunde allt. Det blev en minnesvärd kväll på alla sätt, sa Peter, när vi pratades vid häromdagen.
Arrangören Interkultur finns över hela världen och suddar med sitt nätverk av drygt 125 000 körer och runt fem miljoner sångare över hela världen ut alla gränser, där sånger förenar oss alla genom generationer. Vi fick, under de här dagarna, en mäktig känsla av musikens kraft och glädje.
"Tänk om vi kunde få världens alla ledare att mötas i en konserthall och sjunga tillsammans i en kör. Världen skulle se så mycket bättre ut", sa kvällens konferencier Matilda Grün.
"Vi har än en gång visat körens och musikens styrka. Norrköpings förvandling från en gammal industristad till en sprakande kulturstad är imponerande. Ni har något alldeles fantastiskt här. Ni är en förebild för hela världen", sa Günter Titsch, som är president för Interkultur, innan han lämnade över flaggan till 2025 års arrangör i danska Århus.
Norrköping var mer än värdar.
Norrköping var musiken.
Mille Leandersson, som går sista året på De Geer, skapade veckans nationalsång med "The voices of the world" och visade vägen för två av stadens körer i Norrköpings Vokalensemble och S:t Olofs Kammarkör, som sjöng hem imponerande guld och silver i "The Champions". Körerna imponerade stort i fredagens öppna klass och fick juryn på fall, vilket gav de två varsin plats i den högre och prestigefyllda klassen. Fyra nummer var på knappa 20 minuter i Hörsalen skapade guld- och silverkant på vardagens i mästerskapet på hemmaplan.
Norrköpings Vokalensemble vann och var snuddade nära en plats i "Grand Prix of Nations".
— Det har varit otroligt roligt att få sjunga och tävla på hemmaplan i Norrköping.... Att få ett sånt här kvitto på att andra uppskattar vad vi gör i vår tävlingsdebut är alldeles underbart, menade körens ordförande Hjalmar Granberg.
Norrköpings Vokalensemble startade 2014 och leds av de sjungande medlemmarna Johan Lundberg och Elin Jonsson.
S:t Olofs Kammarkör fick silver i samma klass.
– Det har varit några otroliga dagar – för såväl vår kör som för Norrköping, sa körledaren Gunnar Björkvall.
– Att vi vågade släppa noterna och göra det utantill, där vi istället tittade uppe och lyssnade på varandra istället var en utmaning, men det lyckades. Det var fantastiskt.