Breaking news - William Shakespeare har avlidit!

Bättre sent än aldrig? Nja, inte alltid och ibland kan det bli hur fel som helst.

William Shakespeare har avlidit. Vilket kom som en överraskning för vissa...

William Shakespeare har avlidit. Vilket kom som en överraskning för vissa...

Foto: AP/ LEFTERIS PITARAKIS

Krönika2021-06-05 08:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Programledaren Noelia Novillo på argentinska  Canal 26 meddelade i förra veckan att William Shakespeare gått ur tiden och enligt referaten förklarade hon att det väckt djup förstämning på redaktionen. Själv var hon i chock, då den engelske dramatikern var en av hennes personliga favoriter. 

Det är ju möjligt att hon djupdykt i Hamlet, Kung Lear, Romeo och Julia, Macbeth och annat, men man anar att hon har ett egenartat förhållande till bemärkelsedagar. Visst, det finns skäl att beklaga Shakespeares frånfälle, men då det gått mer än fyrahundra år sedan dess kan man tycka att det värsta borde ha lagt sig.

Allt berodde naturligtvis på en halsbrytande blunder, en förväxling som inte ens mannen från Stratford kunnat knåpa ihop under sina bästa dagar. 

I själva verket var det en sentida namne, den 81-årige William Shakespeare, som dog efter en stroke för drygt en vecka sedan. Denne hade tillbringat sitt yrkesliv på Rolls Royce, men beskrevs i programmet som den engelskspråkiga litteraturens största namn, vilket är svårt att invända mot, även om något gick fel den här gången. 

Att Shakespeare den yngres bortgång nämndes i nyhetsflödet berodde på att han för sex månader sedan var en av de allra första i Storbritannien att vaccineras mot Covid-19. 

Hur nyhetsuppläsaren lyckades blanda ihop de båda shakespearna och trassla till det för sig själv är inte helt lätt att reda ut, men hon hävdar att det berodde på en felaktig betoning och några missade skiljetecken. Det låter visserligen som en rätt torftig efterhandskonstruktion, men hyggligheten kräver ibland att man lämnar en del utvägar öppna.

Syrliga kommentarer har inte saknats, men det finns en kulturhistoriskt intressantare omständighet kring pjäsförfattarens bortgång. Han delar dödsdatum med en annan av litteraturhistoriens giganter, nämligen Miguel Cervantes. Båda avled den 23 april 1616, men det betyder inte att dödsfallen inträffade samma dag. Spanien införde nämligen den gregorianska kalendern redan på 1500-talet, samtidigt som England behöll den julianska fram till 1772, vilket innebar att författaren till Don Quijote lämnade jordelivet tio dagar före Shakespeare.

När Unesco 1995 instiftade Världsbokdagen föll valet av lättfunna skäl på den 23 april, men det var inget som framkom under den argentinska nyhetsrapportering. 

Tur det, kanske. Något säger att det kunde ha slutat hur som helst.