Åsa-Nisse-kriminaliteten sprider sig i länet

En våg av brott slår mot länet. Nästan helt säkert är det mesta 60-talisternas fel.

Jennifer och Kent Engberg Larsson har blivit bestulna på ett av sina nyinköpta skelett.

Jennifer och Kent Engberg Larsson har blivit bestulna på ett av sina nyinköpta skelett.

Foto: Lotta Willsäter

Krönika2024-10-06 09:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett skelett stals från Jennifer Engberg Larssons trädgård i Åtvidaberg härom dagen. Hon hade riggat upp plastskelettet i en pool med badmössa och drink inför Halloween när boven slog till. 

I kommentarsfältet under Correns artikel om illdådet spekuleras det i om förövaren möjligen är en hungrig räv. Man kan också läsa sig till en viss aversion mot förekomsten av Halloweenpynt, så det är inte omöjligt att stölden är en ideologisk aktion av en mossig helgpuritan. Men jag tror att svaret är enklare än så. Boven är nästan helt säkert en renoverande 60-talist.

undefined
Jennifer och Kent Engberg Larsson har blivit bestulna på ett av sina nyinköpta skelett.

En godtycklig undersökning av flödet i mina sociala medier de senaste åren visar tydligt att det festligaste bus som en 60-talist kan tänka sig är att gömma delar av plastskelett i grunden när de renoverar eller bygger om hemma. Tanken på hur förskräckt någon som får syn på det om tre–fyra decennium ska bli får dem att vika sig dubbla av förtjusning.

Då har de såklart inte tänkt på att golvet med största sannolikhet kommer att rivas upp redan inom ett par år när äktenskapet har havererat och huset sålts till en annan 60-talist med snickarglädje.

Man får anta att den nya ägaren omgående kommer att identifiera skelettet som fejk. Gömda skelett är så djupt rotat i 60-talistens humor-DNA att den direkt förstår vad det handlar om. 

Om någon av dem av en händelse skulle råka stöta på riktiga mänskliga kvarlevor skulle vederbörande troligtvis genast gräva upp dem och gömma på något nytt skojigt ställe. Det var förmodligen det som hade hänt när ett mänskligt skelett hittades upphängt i taket på Danderyds gymnasium förra året. 

Lika gott är det. Polisen har verkligen inte resurser för att utreda gamla döingar som ligger och skräpar. Under den senaste tiden har länets polis haft fullt upp med att jaga tjuvfiskare i Valdemarsvik och älgar i Tannefors. Det är uppfriskande med en smula Åsa-Nisse-artat polisarbete i ett annars ganska dystert läge i länet.

undefined
I Valdemarsvik fiskar fiskare fisk fast de inte får.

Innan fjärsman jagade de båda älgarna tillbaka till skogs passade en av dem på att slå sig ner i en pool. Här kan en lösning på den plundrade trädgården i Åtvidaberg finnas. 

Sedan skelettet stals finns plats över i familjen Engberg Larssons lilla bassäng och en badsugen älg är minst lika skrämmande som ett plastskelett från Dollarstore. För att inte tala om hur festlig den vore att gräva ner under sitt hus.

undefined
Älgen som besökte Tannefors var enligt uppgift badsugen. Hur älgen på just den här bilden känner inför vatten förtäljer inte historien.