Avväpnande och roligt

Visserligen öppnar Liljevalchs vårsalong i slutet av januari, men ger ändå föraningar om en årstid som kan kännas avlägsen.

Dödens cykel. Olof och Åkes "Bike of death/Death´s bike"

Dödens cykel. Olof och Åkes "Bike of death/Death´s bike"

Foto:

Konstkritik2015-02-16 15:48

Men det är framför allt en generalinventering av det konstliv som sjuder på olika håll i landet. I år sökte drygt 2 300 personer i hopp om att få plats på utställningen, men när juryn gjort sitt återstod 119 konstnärer och 230 verk.

Det innebär naturligtvis ett myller av intryck och det känns övermäktigt att hitta genomgående teman och tendenser. Men det kan också vara onödigt och i stället kan det vara klokt att bara låta sig överraskas när man vandrar runt i konsthallen. Det finns nämligen något avväpnande i det här överdådet som gör besöket till något roligt.

Redan i den stora entréhallen möter man Karola Messners gigantiska målning "Världsteater", som täcker en av kortväggarna. Den består av nio delar och befolkas av olika historiska gestalter. Bland dessa urskiljer man figurer som Lenin, Thatcher, Gorbatjov, men jag tycker mig också känna igen några av dagens aktörer som Merkel och Putin.

Hon hör hemma i Gryt, men är inte ensam om att ha östgötska rötter och sammanlagt medverkar åtta konstnärer från länet.

Peggy Palmstedt från Norrköping ställer ut två målningar – "Sanningssjön I och II" – som gör intryck genom ett lyriskt anslag som antyder att något händer under ytan. Yeonhee Lee från Finspång visar två textilverk, som jag känner igen från en utställning på Konstforum. De heter "Fars bokhylla" och "Min bokhylla" föreställer böcker som bildar ett slags geometriska mönster när de hamnat i respektive hylla. Sarah Vajira Lindström från Svärtinge ställer ut fem verk, som ingår i en serie som heter "Unidentified Objects" och består av material som värmefixerad och bränd polyester, gummisnoddar, lim och textilfärg. Hon är utbildad i London och bor numera i Norge.

Men det finns mycket annat att stanna till inför. Till dessa hör Lars Aggers "Farkost", som väcker en frågor hos besökare som passerar. Spontant får man intrycket av ett föremål som för tankarna både till en maskin och ett uråldrigt bältdjur. Men teknikerna är många och bland fotografierna fastnar Leena Jokelas "Human Touch #1" på näthinnan. Den föreställer en gata genom en björkskog och låter ana gränsen mellan två revir, men också att det kan ha varit skådeplatsen för händelser.

Man hittar också tre verk i tusch och akryl av 90-åriga Siv Appelqvist. Det finns något i hennes drömskt naivistiska målningar som gör vem som helst på gott humör.

Konst

Vårsalongen 2015

Liljevalchs konsthall, Stockholm

Utställningen pågår till den 29 mars

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!