Lili firar 100 utställningar och konserter

Hundra utställningar får räcka, tyckte Lili Stenmark först. I helgen är det dags för den hundrade vernissagen – men det blir inte den sista.

100-jublieum. Galleristen Lili Stenmark firar på söndag hundra utställningar och lika många konserter.

100-jublieum. Galleristen Lili Stenmark firar på söndag hundra utställningar och lika många konserter.

Foto: Sara Segraeus

Konst2019-12-06 09:00

Det var i augusti 2006 som Lili Stenmark slog upp dörren till Galleri Li i huset som en gång var fattigstugan i Skärkind. Hon tycker att det ligger centralt – bara två mil till Norrköping, Linköping och Söderköping.

– Men jag hade ingen aning om var det låg innan jag flyttade hit, säger Lili och skrattar.

– Jag har mycket energi och när jag hade gått i pension behövde jag något att göra. Då utgick jag från vad som låg närmast hjärtat.

Med konstutställningar, konserter, föreläsningar och samtal har hon satt Skärkind på kulturkartan, som det brukar heta. Redan till första vernissagen frågade hon om hon fick ordna en jazzkonsert i kyrkan intill.

– Efteråt kom kyrkoherden stegande över grusplanen och sa : "Vi vill ha folk till kyrkan och du är den första som har fyllt den. Kan vi samarbeta?".

Därefter har hon fyllt kyrkan till brädden flera gånger med dragplåster som Neneh Cherry, Janne Schaffer och lokala artister.

Konstnärerna har kommit från Kuba, Danmark och Tanzania, men också från närområdet. Bland de egna favoriterna nämner hon Ulf Lundkvist, Mika Liffner, Stefan Teleman och inte minst Sven Ljungberg som ställde ut 94 år gammal.

– Jag ställer ut det jag själv gillar. Jag ska ju gå i utställningen i en månad.

På söndag firar hon 100 vernissager och 100 konserter. Jubileet sker med musikerparet Åsa Sjöberg och Claes Lövgren som sällan gör konserter ihop. Utställningen blir färgstarkt tingatinga-måleri från Tanzania, ordnad av vännen och tingatinga-kännaren Marianne Nilsson Wallin från Kolmården.

Lili har själv varit i Zanzibar och undervisat i mönsterkonstruktion. Hennes kläder visades i förra årets utställning om galleristen själv. Den berättade om hennes brokiga bakgrund som bland annat kulturansvarig på ABF, mannekäng och kläddesigner.

Tidigare hade Lili tänkt sätta stopp vid hundra utställningar. Hennes särbo har köpt en husbil som de vill åka iväg med och hon vill också få tid att arbeta med sina memoarer.

Men flera konstnärer är ändå inplanerade under nästa år. Bland annat sluter hon cirkeln med glaskonst av Milada och Hansi Vobrubova, hustru och son till glaskonstnären Milan Vobruba i Gusum som avled 2016. Milan var en konstnär som Lili följt sedan ABF-tiden och tidigare visat i galleriet. 

– Milada och Hansi driver nu glashyttan i Gusum vidare efter honom. Jag kunde inte säga nej när de ville ställa ut.

Den hundrade utställningen skulle bli den sista, men Lili Stenmark ändrade sig. Nästa år väntar glaskonst från Gusum och kanske även från Kolmården, men också skulptur och måleri från Berlin.
Den hundrade utställningen skulle bli den sista, men Lili Stenmark ändrade sig. Nästa år väntar glaskonst från Gusum och kanske även från Kolmården, men också skulptur och måleri från Berlin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!