Hyllad Almlöf tillbaka med sina starka färger

Konstnären Bertil Almlöf, 89, kommer till Konstforum med starka färger och hetta med sin utställning "Målningar".

Konst 8 november 2019 20:30

Vi kliver in i Konstforums lokaler, när Bertil Almlöfs utställning "Målningar" tar form på väggarna.

– Jag brukar vara med och hänga mina utställningar. Jag får hjälp av Pontus Ljungberg, som har ett museum i Ljungby här. Han är van att hänga och har blicken för det. Det är inte så lätt, säger Bertil Almlöf.

Det är en konst i sig.

– Det är det. Det är viktigt så tavlorna ger det lilla extra och inte tar död på varandra. Det är intressant och roligt att se förändringarna, när man flyttar omkring och hänger om.

Väggarna i Konstforums lokal möter var och en upp de 36 tavlorna i utställningen, som invigs under lördagen och är öppen till den 24 november.

– Här är det som ett hem. Det är charmigt. Jag har haft en utställning här tidigare, men det är säkert 50 år sedan, säger Bertil.

Vi går genom lokalerna och stannar till i det stora rummet.

– Jag pratar gärna om de här röda målningarna. De handlar om hettan i landskapet. Sommarens hetta. Jag har ett foto på en målning från 2006. Det var en helt annan färgskala då, mycket lugnare, men den här är hetsigare. Det säger en del om samtiden, tycker Bertil och lyfter upp "Hetta – slätt" från golvet.

Ett tv-team med Sten Swartling och Per-Arne Skoglund dokumenterar varje steg Bertil Almlöf tar den här dagen, när tavlorna byter plats och utställningen växer fram.

– Vi gör en serie porträtt av äldre östgötska konstnärer. Vi har gjort ett av Per och Eva Pettersson, som har flera utsmyckningar i Norrköping och Lillevi Hultman från Linköping, berättar Sten Swartling.

– Det blir en form av dokumentär på 30–45 minuter långa, som ska finnas på Länsmuseet. Det är inga konstverk utan mer en bild av konsten, menar Per-Arne Skoglund.

Bertil Almlöf, som föddes i Linköping 1930, har varit aktiv konstnär i 70 år. Hans verk, som med känslig hand och tanke skapats i ateljéer i Hovstad, Rimforsa och sommarateljén i Örberga nära Vättern, har hyllats. Bertil har fått ta emot många stipendier och utmärkelser för sitt skapande genom åren. I dagarna blev han tilldelad Ljungbergmuseets stipendium till Sven och Ann Margret Ljungbergs Minne på 40 000 kronor.

– Jag blev riktigt glad, säger Bertil.

I motiveringen står:

Bertil Almlöf har under ett långt liv fördjupat sig alltmer i landskapet. Tekniken är helt hans egen, som får bilderna att fyllas av ljus. Vinkeln är alltid ekologisk. Hans engagemang får ett direkt uttryck i träsnitt och teckningar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa