Här du kan skapa din egen konstrunda

Låt dig omfamnas av Norrköpings alla offentliga verk, som alltid är där och inte bryr sig om det regnar, snöar, blåser iskalla vindar eller värmen från en strålande sol. Nu är det dags att upptäcka dem på riktigt.

Du kan skapa din egen konstrunda bland alla offentliga verk på våra gator och torg i Norrköping.

Du kan skapa din egen konstrunda bland alla offentliga verk på våra gator och torg i Norrköping.

Foto: Mats Willner

Konst2022-07-26 14:30

Vi har konst i vårt eget vardagsrum.

Vi ser den varje dag, men när vi ger vi oss tid att verkligen upptäcka den på riktigt?

Nu.

Den är där för oss och staden.

Du kan till och med göra det till sensommarens egna lilla projekt att upptäcka alla – och det är många – eller så tittar du på Konstmuseets hemsida, klickar dig fram till kartan och lägger upp en egen konstvandring till fots eller på cykel.

Det här är NT:s tio högst personliga stopp, en cyklande dag i konstens lokala värld.

undefined
Här, i bakom själva Konsmuseet, kan du lugnt luta dig tillbaka i Skulpturparken.

1. Skulpturparken

Här, i bakom själva Konsmuseet, kan du lugnt luta dig tillbaka i en lummig oas med buskar, träd, gångar och gräsytor, som blir ett med konsten och vattnet. Skulpturparken, som invigdes den 24 september och ritades av stadsträdgårdsmästare Stig Hellerström, blev verklighet tack vare en donation av byggmästare Sture Gillgård. Här finns 16 konstverk, som alla ingår i Konstmuseets samling.

undefined
L.E.Fant står i Vasaparken.

2. L.E.Fant

När kung Carl XVI Gustaf besökte Östergötland 2013 (han firade 40 år på tronen) fick konstnären Owe Gustafson uppdraget att skapa elefantskulpturen L.E. Fant. Owe Gustafson är känd för generationer som mannen bakom illustrationerna i "Fem myror är fler än fyra elefanter". 

– Jag är väldigt stolt över att så många barn och deras föräldrar har någon sorts relation till mina elefanter, sa han själv vid invigningen av sin bronselefant i Vasaparken.

undefined
Den 2,6 meter höga skulpturen i brons står utanför entrén till Stadsbiblioteket och skapades av Eric Grate.

3. Nike från Sant Andria 

Den 2,6 meter höga skulpturen i brons står utanför entrén till Stadsbiblioteket och skapades av Eric Grate (1896–1983). Skulpturen, som köptes in 1968, är inspirerad av ett benfragment, som konstnären fann på stranden av viken Sant Andria på en spanska ön Minorca. Det gav honom en vision av den berömda grekiska skulpturen från ön Samothrake av segergudinnan Nike.

undefined
På fasaden mot vår södra promenad finns Bo Beskows verk "Eld och vatten" i mosaik med svart och vit marmor.

4. Eld och vatten

I kvarteret Fenix byggdes Brandstationen 1939–40. Den ritades av arkitekten Kurt von Schmalensee på en plats, där det tidigare låg en cirkusbyggnad mellan 1904–1929. På fasaden mot vår södra promenad finns Bo Beskows (1906–1989) verk "Eld och vatten" i mosaik med svart och vit marmor. 

undefined
Moa Martinson.

5. Moa Martinson

Här, på Grytstorget, vid foten av Strömbacken och den porlande Strömmen, står konstnären Peter Lindes staty av hela Norrköpings Moa Martinson (1890–1964). Peter Linde har gjort flera kraftfulla kvinnoporträtt och – i det här fallet – skildrade han Moa Martinson i helfigur i en kraftfull realistisk stil. Den invigdes 1994.

undefined
"Vår enighets fana" på Skvallertorget.

6. Vår enighets fana

"*Vår enighets fana' är ett äreminne över Norrköpings textilarbeterskor. Bland kvinnorna kring guldkalven står Kata Dalström, socialistisk agitator, som manar till kamp. Titeln på skulpturen är hämtad från andra strofen ur Arbetets söner", står det på skulpturen på Skvallertorget. Pye Engström skapade verket, som stod klart 1984.

undefined
Eldkvarn och "Kungarna från Broadway" har sin egen sten.

7. Eldkvarn

Några rader ur det mäktiga albumet "Kungarna från Broadway" finns på en bronsplakett i marken i hörnet av Bråddgatan och Tunnbindaregatan... Det är bara ett stenkast från klassiska café Broadway. Det var här Eldkvarns långa musikaliska resa började en gång i tiden.

undefined
"Stjärnorna visar vägen" är ett verk av Maria Backman och visar stjärnmönstret från det välkända madrasstyg, som tillverkades av Tuppens textilfabrik en gång i tiden.

8. Stjärnorna visar vägen

I Tuppenparken, med en virvlande utsikt över Strömmen och vidare, ligger Maria Backmans konstverk på marken. Konstverket består av en platta av terrazzobetong, som har måtten 3,6 x 6 meter. Ytan visar stjärnmönstret från det välkända madrasstyg som tillverkades av Tuppens textilfabrik en gång i tiden. Historiens vingslag sveper försiktigt genom husen.

undefined
En läcker, inbjudande och spännande serie av 14 bilder signerade Jan Stenmark finns i kulturkvarteret Hallarna.

9. Jan Stenmark

En läcker, inbjudande och spännande serie av 14 bilder signerade Jan Stenmark hänger längs betongmuren i kulturkvarteret Hallarna. Den invigdes 2015. Två av de 14 bilderna har motiv från hamnen i Norrköping.

undefined
"Gycklaren, giganten och jonglören" av Owe Pellsjö utanför Hörsalen har varit en del av stadsbilden i snart 50 år.

10. Gycklaren, giganten och jonglören

Skulpturgruppen av Owe Pellsjö i Hörsalen har varit en del av stadsbilden i snart 50 år. Pellsjö inspirerades av gestalter ur "Commedia dell´arte" skapade figurer med anknytning till marknadsgyckel och folkliga legender. Ursprungligen bestod skulpturgruppen av sex fristående delar, men av de tre kloten som vilade på marken återstår endast det största.

Trevlig konstrunda!

Offentlig konst

Det finns runt 100 offentliga konstverk av 75 olika konstnärer i Norrköping.

Det tar en halvtimme att se alla konstverken längs och utmed Drottninggatan.

Två timmar räcker för att se all konst mellan Promenaderna, men för att se all konst utanför Promenaderna rekommenderas starkt en cykeltur.

Källa: Offentlig konst i Norrköping/Stadsbiblioteket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!