"En röjakonsert" i Hedvig kyrka med den "fräcke" Agrell

På dagen den förste februari återvänder nu komponisten Johan Agrell till sitt Östergötland 322 år gammal. Han föddes i Löts socken, Memmings härad, med försvann snart till centraleuropa där han gjorde karriär. I kväll kan vi höra hans bortglömda musik i Hedvigs kyrka.

Framtidskompositören Johan Agrell, gravyr från 1754 av Valentin Daniel Preisler efter Johann Justin Preisslers porträtt. Vilonisten Fredrik Anderberg och hans ensemble Jursla Barock framför den revolutionerande östgötens musik i Hedvid kyrka.

Framtidskompositören Johan Agrell, gravyr från 1754 av Valentin Daniel Preisler efter Johann Justin Preisslers porträtt. Vilonisten Fredrik Anderberg och hans ensemble Jursla Barock framför den revolutionerande östgötens musik i Hedvid kyrka.

Foto: Herzog August Library/Erik Jersenius

Konsert2023-02-01 07:00

Mitt eget första möte med Agrells musik var ett pianostycke i albumet ”Små stycken av stora mästare” med en Menuett av komponisten. Trevligt, men inte mer än så. Så jag måste fråga initiativtagaren och violinisten Fredrik Anderberg hur han först kom i kontakt med östgöten från Borgs församling.

– Jag har spelat väldigt mycket barockmusik genom åren, ofta tillsammans med barockoboisten Bertil Färnlöf som tidigare bodde i Åby. Han var lite besatt av Agrell, säger Fredrik Anderberg.

undefined
Framtidskompositören Johan Agrell, gravyr från 1754 av Valentin Daniel Preisler efter Johann Justin Preisslers porträtt. Vilonisten Fredrik Anderberg och hans ensemble Jursla Barock framför den revolutionerande östgötens musik i Hedvid kyrka.

Bertil Färnlöf upptäckte att det fanns en kompositör ifrån Norrköping och han började gräva, och jag menar jag verkligen gräva, för de flesta av Agrells handskrifter bombades bort. Det finns endast några få verk som publicerades under komponistens livstid.

– Hela programidén på onsdag är Bertils. Han visste vilka musiker som passerat i Agrells liv, vilka som betydde extra mycket och som tagit intryck av honom.

undefined
Den förste februari spelar Jursla Barock musik av Johan Agrell i Hedvig kyrka.

Gratiskonserten är på en timme, men det hade varit lätt att dubbla tiden. De verk som är med på kvällens konsert hänger samman, berättar Fredrik. Av praktiska orsaker har vi konserten i Hedvigs kyrka och inte i Borgs. Det är SON som samarbetar med S:t Olofs församling.

– När jag först kom till SON var det ingen som spelade på gamla instrument. Under åren har det blivit naturligare att spela även på barockinstrument. Även fler dirigenter uppskattar dessa.

– Beredskapen att ta till sig vad man gör med dessa gamla instrument är mycket större nu än förr, nyfikenheten är påtaglig. Genom åren har flera sagt att det vore roligt att få göra något på riktigt och då tänkte jag att vi kollar hur många vi har. Har vi instrument så att vi får ihop en orkester? Och när jag konstaterade att vi hade det tänkte jag: nu kör vi!

Är du barocknörd i dess bästa betydelse?

– Mitt huvudsakliga intresse är att varje stycke man spelar går att göra bättre, hitta ännu mer uttryck i. Det är snarare det spåret jag lever för. Så jag känner likadant för en symfoni av Brahms eller Pettersson.

Vilken är skillnaden mellan en barockfiol och en modern?

– Inte hur stor som helst. Den största olikheten finns på insidan. Det sitter en bjälke mellan toppen och botten. Den är på en modern fiol mycket kraftig, men på en barockfiol relativt delikat. Barockfiolen uppförs sig annorlunda, man kan spela starkt på en barockfiol, men den inbjuder inte till detta på samma sätt som en modern fiol. Och det är en stor skillnad i klangen och artikulationen.

undefined
Violonisten Fredrik Anderberg ger ett smakprov av Johan Agrells musik.

Fredrik berättar att det tar en stund att spela in sig på en barockfiol, men samma sak gäller även två moderna fioler, de kan bete sig helt annorlunda och det kan ta en tid att vänja sig vid det nya instrumentet. De uppför sig och svarar annorlunda. Och själv kan man ha inbyggda spelreflexer som inte fungerar automatiskt.

– Det bästa sättet att komma in i barockfioltänket är att spela, sätta sig i en ensemble och göra en konsert.

Vid Hedvigkonserten framförs två Sinfonior av Agrell, en tidig - kort, enkel och raffinerad - samt en relativt sen - lång, raffinerad och absolut inte enkel, varken spel- eller kompositionsmässigt. Detta kontras med musik av Vivaldi och Telemann, kompositörer som Agrell hade ett förhållande till.

Kan du beskriva Agrells musikaliska stil?

– Agrell var en väldigt självständig komponist redan från början och smått revolutionerande för sin tid. Han använde harmonier och former som var avancerade. Han var den fräcke och oväntade. En framtidskompositör.

– Hans sätt att lägga en harmonik och sedan låta basen bryta mot den; att harmoniken ligger still medan basen kliver ur, vilket är tvärtemot mot vad man normalt gjorde, ger otroligt häftiga effekter.

undefined
Violinisten Fredrik Anderberg berättar om framtidskompositören Johan Agrells spännande musik.

Fredrik har suttit hemma vid datorn och rekonstruerat notbilderna i partitur, stämmor och spelanvisningar. Det har varit ett pyssel att få materialet i spelbart skick.

– Musikaliska utmaningar? Jag önskar tänja det hela och ge det en naturligt explosiv form. Vill att jag hinner skaka om alla medverkande på ett sätt så att det blir naturligt vid konserten. Lite av en röjakonsert.

Jursla Barock?

– Haha. Vi är endast två från Jursla. Om man håller på med barock i Sverige så är det i princip samma musiker som flyter runt i olika konstellationer. Nu ville jag göra något med folk som finns just här i närområdet.

Fredrik Anderberg

Namn: Fredrik Anderberg

Bor: Jursla

Yrke: Violinist i Norrköpings Symfoniorkester

Brinner för: Musik, men särskilt undervärderad musik  

Barockviolin eller modern: Ja

Det bästa med Johan Agrell: Magiskt bra musik. Alltid spännande med geniala skapare som hur stora och hyllade de än var på sin tid på något märkligt sätt flugit under vår nutida radar

Jursla Barock: En liten grej som växt fram i bakhuvudet under många år. Nu blir det av

När jag inte spelar: Nu skojar du…

Sportaktiviteter: Cyklar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!