Nya plattan med influenser från Sydafrika

Jazzpianisten Sebastian Bergström, med rötterna i Norrköping, åkte till Sydafrika. Influenserna därifrån märks nu på en ny platta.

Kultur 28 oktober 2019 21:00

För två år sedan gjorde Sebastian Bergström en musikalisk researchresa till Sydafrika för att närmare bekanta sig med sydafrikanska musiker och deras speciella sound. Han fördjupade sig i artister som Chris McGregor, Louis Moholo, Dudu Pukwana och Mongezi Feza. Hur de lät och hur de spelade.

– Framför allt från deras tid i England på 1970-talet, säger Sebastian Bergström.

– I deras musik hörs township-riff, swing och gospel varvat med rena improvisationerna. Under min resa både träffade och spelade jag med lokala musiker plus att jag utforskade traditionell afrikansk musik liksom lokal jazz. Oerhört givande. The International Library of African Music var en guldgruva med sin samling av musik från hela Afrika.

Vistelsen i Sydafrika var så givande att Sebastian Bergströms band, Oya Sextett, nu släpper sitt debutalbum som är starkt influerat av de tongångar och musiker han mötte på plats under sitt två veckor långa besök. Dubbel-LP:n "Live!" (Signal and Sound Records) är ute nu i dagarna.

– Det är framför allt kärnfullheten i deras musik som fångade mig, fortsätter Sebastian Bergström.

– De har skalat bort allt tjafs runt om så att bara kärnan återstår med riktigt kraftfulla riff. Musik som är otroligt rolig att spela och som erbjuder en gott om utrymme och som lätt kan locka fram personligheten hos de olika musikerna. Tyvärr är det inte alltid lätt att få tag i deras musik trots att repertoaren har fans över hela världen. Mycket är rena rariteterna. Det känns kul att kunna göra låtmaterialet tillgängligt med en sextetts versioner.

 

Sebastian Bergström knöt en hel del värdefulla musikerkontakter i Sydafrika, bland annat med Kei McGregor som är son till den framlidne frontfiguren Chris McGregor.

För ett år sedan belönades Sebastian Bergström, som också ligger bakom gruppen Correction, med ett av Stims stipendier. Han lämnade Norrköping 2007 och är numera verksam i Stockholm med musiken i fokus på alla möjliga sätt. Som lärare, arrangör, kompositör, bandledare och producent. Kopplingen till Norrköping släpper han dock inte.

– Jag uppträder gärna i Norrköping. Var på Crescendo tidigare i år och det är alltid lika trevligt att komma dit.

I Oya Sextett ingår Elin Forkelid (tenorsax), Sebastian Bergström (piano), Ville Bromander (bas), Konrad Agnas (trummor), Niklas Barnö (trumpet) och Anna Högberg (altsax).

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa