Nu kommer kungen av dansband till stan

Thorleif Torstensson har fyllt 70 år och belönats med Guldklavens hederspris. Snart kommer dansbandskungen till Norrköping.

Thorleif Torstensson tänjer på saxofontonerna.

Thorleif Torstensson tänjer på saxofontonerna.

Foto: Ulf Stjernbo

Kultur2019-10-18 19:15

Det är med den riksomfattande turnén Svensktoppskalaset som Thorleif Torstensson kommer till Flygeln den 9 november. Tillsammans med artistkollegorna Christina Lindberg, Lasse Sigfridsson, Agneta Olsson och Peter Grundström utlovar han en nostalgitripp och hitkavalkad.

Thorleifs startade redan 1962 och från scenkanten berättar Thorleif Torstensson minnen från sin omfattande karriär. 

–  Nu är publiken bara där för att lyssna på sina favoritlåtar. De sjunger med och gläds åt det här. Det är så stort för mig att jag nästan inte kan hålla tillbaka gråten när jag tänker på det. Vi får dem att stå upp i bänkarna som tonåringar, så att taket nästan lyfter sig. Det är helt otroligt, säger Thorleif Torstensson på telefon.

Han upplever att han kommer publiken närmare än förr – när bandet spelade upp till dans.

– Om man försökte berätta något förr så blängde de på en: ”Vad håller han på med nu? Vi ska ju dansa.” Det här är ett helt annat upplägg och bland det roligaste jag har varit med om. Och jag har ju varit med rätt länge.

Thorleifs har bland annat blivit korat till Sveriges populäraste dansband flera gånger, slagit Svensktoppsrekord och brutit genregränser med Just D.

– Inte ens mina kollegor i bandet trodde på samarbetet med Just D, men "Hur är det möjligt" blev ju en jättehit som öppnade dörrarna till allt möjligt, säger Thorleif.

I Norrköping var Thorleifs husband i Café Norrköping och på Borgen har de såklart varit många gånger.

– Det var ett kanonställe.

Men även 2019 har varit händelserikt. Thorleif Torstensson har fyllt 70 – och gift sig. Men han har också belönats med Guldklavens specialpris.

– Det slår ju nästan allt. När jag gick ner från scenen kom många fram, dunkade mig i ryggen, och sa: "Det var du värd". Det var nästan mer värt än själva priset.

I motiveringen beskrivs han som en ikon inom svensk dansmusik och viktig för den nya dansbandsvåg som växte fram på 70-talet.

– Jag har inte tänkt så, utan har mer jobbat efter min egen vision. Vi ville låta så likt originalet som möjligt när vi spelade live. Och det skulle gå att dansa till, annars var det inte lönt.

Hur ser framtiden ut, hur länge kommer du att fortsätta?

–  Så länge folk vill höra mig.

– Min Lisbet och jag älskar ju Thorleifs båda två. På lördagkvällar dricker vi gärna ett glas vin och spelar Thorleifs låtar. Jag är själv imponerad av vad jag kunde åstadkomma och många av låtarna berör mig än.

"Jag hoppas att alla blir lika lyckliga som jag av det här. Det är bland det roligaste jag har varit med om" säger Thorleif Torstensson om den riksomfattande turnén Svensktoppskalaset.
"Jag hoppas att alla blir lika lyckliga som jag av det här. Det är bland det roligaste jag har varit med om" säger Thorleif Torstensson om den riksomfattande turnén Svensktoppskalaset.
Karta: Holmentorget 4
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!