Dags för antikvariat i Söderköping

Söderköpings Bokhandel öppnar antikvariat också. Bokhandlare Anders Karlin tror på en rivstart.

Stämningsfullt. Antikvariatet i Söderköpings Bokhandel bidrar till atmosfären.

Stämningsfullt. Antikvariatet i Söderköpings Bokhandel bidrar till atmosfären.

Foto: Mats Granberg

Kultur2014-05-23 12:28

Det skålas i alkoholfritt bubblande vin i Söderköpings Bokhandel. Men anledningen är inte att Anders Karlin, bokhandlare sedan årsskiftet, äntligen startar sin efterlängtade avdelning med antikvariska böcker.

– Nej, vi tackar av några studenter som tagit fram en grafisk profil åt oss, säger han när stämningen i bokhandeln, som alltsomoftast surrar som en bikupa av kunder och besökare, tillfälligt lugnat ned sig.

Presentsnörena som spärrat av det burspråksliknande rum som ska rymma antikvariatet slokar betänkligt och ligger på nästan på golvet, vilket gör det lätt att överträda dem för att smygkika på utbudet.

- Jag har köpt in en, kanske en och en halv, större boksamling. Övriga inköp handlar om en eller ett par kassar i taget, säger Anders Karlin som är orutinerad som antikvariatsföreståndare men han har indirekt hjälp av en vän, som han beskriver som tillhörande branschens elitnivå.

Annars är det vanligt att folkkommer in i butiken för att de hoppas på att få sälja sina gamla böcker, omedvetna om att de till skick och innehåll saknar antikvariskt värde.

– Till den typen av böcker, som bokklubbsböcker, måste jag tacka nej.

Söderköpings Bokhandel har funnits sedan 1815 och alltid i samma byggnad. Därför passar det bra med att också sälja gamla böcker som ökat i värde sedan de gavs ut första gången.

Allt är ännu inte uppackat, någon kartong och kasse står fortfarande på golvet. Men de gamla böckerna bidrar mycket till bokhandelns atmosfär.

– Det som tar längst tid är prissättningen, säger Anders Karlin som bävar lite inför att all prissättning inte hinner göras manuellt inför lördagens premiär, då han förväntar sig en anstormning av hugade bokköpare.

Och för att pröva honom och antikvarietet går jag noga igenom utbudet och köper – efter noggrant övervägande – två små vackra volymer av Alphonse Daudets Brev från min kvarn, utgivna 1948, som enkelt får plats kavajfickan.

Och Anders Karlin klarar testet som antikvariatsbokhandlare efter att – för säkerhets skull - ha kontrollerat prisreferenser på nätet som han följer.

Antikvariatet i Söderköping måste därför anses (smyg)öppnat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!