Barnteaterscen öppnar i Mirum

Teater Pelikanen omvandlar en tom butikslokal i Mirum till Barnscen Bubblan. Det blir föreställningar och workshops för barnfamiljer under hösten.

Kultur 26 september 2019 21:00

– Det är jättefint! Nu blir det lättare att gå på teater, säger mamman Sama Allallo om initiativet med barnteater i Mirum.

Flera förbipasserande tittar nyfiket in i lokalen i Mirum där Barnscen Bubblan tar form. Rummet börjar bli inbjudande, ombonat och fantasifullt med scenografen Benita Bergfelt Löfgrens vajande blommor, uttrycksfulla dockor och roliga grejer från olika föreställningar. Förutom en scen finns en kostymateljé med kläder att prova, sittplatser för pyssel och läsning samt soffor att mysa i eller fotografera sig i.

Namnet Barnscen Bubblan anspelar på fantasibubblan, men också att man kan bubbla av glädje eller förväntan. Bakgrunden till satsningen är att Teater Pelikanen har sökt och fått medel från Kultur och fritid för att kunna ge kostnadsfria barnteaterföreställningar i bostadsområden i Norrköping.

– Vi tänkte att vi kanske kunde spela på Mirum. Då erbjöd de oss en tom lokal utan kostnad att vara i under hösten. Sedan får vi se, säger Eva Carlsson, producent och skådespelare i Teater Pelikanen. 

– Det är ett bra läge där många kommer förbi. Det är jättekul. Många av barnen här tror jag inte kommer iväg på barnteater på Konstmuseet eller Teater Bråddgatan, fortsätter hon.

Andra scener under hösten blir Föreningarnas Hus i Klockaretorpet, Hyresgästföreningens lokal i Marielund och naturligtvis den vanliga Teater Bråddgatan 34 i Kulturkvarteret Hallarna.

Höstprogrammet omfattar 23 föreställningar, varav tio spelas i Mirum, och efteråt hålls workshops för familjerna. Dessutom är lokalen i Mirum öppen på fredageftermiddagar, kl 15–18, då finns Teater Pelikanen på plats för att berätta om sina föreställningar.

– Vi vill skapa kontakt så att familjerna hittar till oss på Bråddgatan, men också tvärtom.

På Kulturnatten blir det invigning och morgongympa med Musen Märta i Mirum. Därefter spelas Pelikanens helt nya föreställning Musen Märta och Dockan Marcho.

– Det är ett försök att presentera klassisk musik för små barn i en lekfull fars, berättar Eva Carlsson.

Den ordlösa föreställningen vänder sig till de allra yngsta barnen, från 1,5 år.

– Vi har provspelat för så små barn för att se att de inte blir rädda när musiken är pampig. Men de var väldigt koncentrerade hela tiden. Det funkade väldigt bra.

Hyresvärdarna Hembla, Rikshem, Hyresbostäder och Hyresgästföreningen är andra samarbetspartner i projektet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa