Både spets och bredd på folkmusikfestivalen

Den 4–5 oktober det dags för festivalen som i fjol flyttade sina bopålar till Norrköping. Vi snackar förstås om folkmusikfestivalen.

Kultur 3 oktober 2019 10:00

– Det känns som att intresset är större i år. Föra året var det lite rörigt när vi precis hade flyttat till Norrköping. Men det sägs att det tar fem år för publiken att hitta tillbaka om man byter plats. Och jag tror att det ligger något i det, säger festivalgeneralen Ebba Hellsten.

Efter sexton år har festivalen nu även bytt namn från Linköpings folkmusikfestival till Norrköpings Folkmusikfestival. Arrangörerna har gång på gång fått förklara att det inte handlar om en ny festival, utan samma festival med dansgolv, konserter, Studentspelmanslag-VM och workshops, precis som vanligt.

Två intensiva festivaldagar väntar under fredag och lördag kring Industrilandskapet och scenerna Flygeln, Värmekyrkan och Crescendo.

– Det ett väldigt brett program med allt från vassa, nyskapande, band till traditionella grupper som spelar bra dansmusik, säger Ebba Hellsten.

Totalt 25 akter spelar och bland dragplåstren finns trion Groupa, folkfusion-bandet Spöket i köket och östgötska Klintetten.

Det blir förstås inte bara svensk folkmusik. Bland bokningarna finns den finska violinisten Päivi Hirvonen, den bulgariska vokalensemblen Perunika, orientaliska Le Trio Baghdad och Norrköpingsbekanta Quilty med sin irländska folkmusik. 

– Många av besökarna spelar själva, och skriver upp sig på listan för att spela upp till dans. Ibland kan det vara stora artister. Det är häftigt.

Nytt för i år är att folkmusikfestivalen även har en barnföreställning i programmet: "Långt bort i skogen", en audiovisuell föreställning med vallmusik om livet på en fäbod, lämplig för barn mellan 5 och 10 år.

– Det är en barnvänlig festival, men vi tyckte att det behövdes något särskilt riktat till småbarnsfamiljer, säger Ebba Hellsten.

Till folkmusikfestivalen hör som vanligt en hel rad workshops och där samarbetar festivalen med Tobo folkhögskola utanför Uppsala. I år kan besökarna bland annat lära sig att dansa polska, sjunga med sångerskan och folkmusikern Sofia Sandén och rodna i den fräcka visstugan som gör comeback.

Festivalen samarbetar i år med Riksteatern Norrköping kring enmansföreställningen "Folkmusikens Queen B", där sångerskan Brita Björs på sitt eget vis tolkar världsartisten Beyoncé.

Naturligtvis blir det också Studentspelmanslag-VM. Tolv lag ska drabba samman, men denna gång i år kommer alla spelmanslag från Sverige. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa