Tidigare Norrköpingsbon solodebuterar

Tidigare Norrköpingsbon Martin Laps, 40, debuterar nu som soloartist med albumet "Late Entrance".

11 oktober 2018 10:30

– Det är skitskoj att den är klar. Jag har velat göra den så länge. Jag blir så rastlös om jag inte får vara kreativ och skapa, säger Martin Laps på telefon.

Debutskivan består av tolv soulpopdoftande spår som samlar reflektioner kring kärlek, existentiella frågor och samhällets utveckling. Många av låtidéerna kommer från Martin Laps tid i Norrköping. Han är uppväxt i Västervik, men flyttade till Norrköping 1997 för att utbilda sig på Campus Norrköping. I nästan tio års tid blev han kvar och från den tiden återstår nu en mängd fina minnen – bland annat från när han satt uppflugen på tak med kompisar på studentboendet Pelikanen och spelade gitarr.

– För mig var Norrköping en evig källa till lycka och värme. Staden är som inbäddad ett orange-skimmer. Jag tänker på solnedgångar över hustaken, kompisar och härliga pubkvällar. Låtarna är lite färgade av den känslan.

Men när Martin Laps flyttade till Stockholm tog författardrömmen över. 2009 debuterade han med barnboken "Knäknastarnas skatt". Några år senare kom ungdomsromanen "Skymningssång för de mörka rådarna". Romanen släpptes med ett tillhörande soundtrack där gästartister som Janne Schaffer medverkade.

– När vi gjorde det växte suget efter att spela in min egen musik, med mina betraktelser. Då dammade jag av låtarna.

Numera bor Martin Laps på Österlen i Skåne med sin familj. Till vardags arbetar han som musiklärare för låg- och mellanstadie-elever. Låtarna är inspelade på lediga stunder i den egna hemmastudion. Alla är skrivna, producerade, inspelade och framförda av honom själv. Men Jonas Hofvander och Vide Geiger står för mixning och mastring.

"Late Entrance" släpptes på Spotify och andra streaming-tjänster den 5 oktober.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sara Segraeus

Ämnen du kan följa