För ett år sedan blev Norrköpingskonstnären Stefan Teleman inbjuden att ställa ut på Saab Art Gallery i Linköping.
– Jag var tveksam på grund av min högra höft som inte fungerade, men jag tackade ändå ja. Det lät spännande och kul.
Orörligheten gjorde att han hade svårt att ta sig från lägenheten i Ektorp till ateljén på Plankgatan, istället fick han sitta hemma och arbeta. Mat, mjölk och böcker fick han beställa hem.
– Jag fastnade för emballagen till allt det som säljs via e-handeln. Emballage är vår tids nya vara, säger Stefan Teleman.
Måleri var uteslutet, det var alltför fysiskt ansträngande. Men emballagen bjöd in till ett mer slumpmässigt arbete. Baksidorna målades svarta och blev till collage som kom att fylla väggen ovanför matbordet. Snart föddes också en idé om en katalog till utställningen.
– Jag ville slippa ifrån mig själv genom att göra en bok. Det är en ren förlustverksamhet att ge ut själv, men det är ett kollektivt arbete som är skitkul.
Boken "Esse et videri" visar ett urval av hemmabilderna, men även en retrospektiv del med bilder ur Gripen-serien från 90-talet. Titeln anspelar på familjen Wallenbergs valspråk, esse non videri, att verka utan att synas, men Stefan Teleman skippar negationen.
– Jag ska både vara och synas.
Tre skribenter bjöds in att medverka: Helena Scragg, intendent på Norrköpings Konstmuseum, Pauli OlaviKuivanen, tidigare kulturskribent på Norrköpings Tidningar och Hans-Ove Hedman, vän och ordförande för Konstforum.
– Jag var lite tveksam, men man fångas av lekfullheten och sättet att landa mellan lek och allvar. Samtidigt som det handlar om konkreta saker kan bilderna vara rätt gäckande. Man tycker sig se ett mönster och plötsligt försvinner det, säger Pauli OlaviKuivanen.
Texterna med utgångspunkt i de nya verken kom att belysa olika delar av Stefan Telemans konstnärskap och hans samhällsengagerade kommentarer till vapenindustri och nätkonsumism.
När Stefan Teleman i höst ställer ut på Konstmuseet blir "Esse est videri" en del i den presentationen, men även tematiska utblickar planeras i utställningen "Allvarsamma lekar".
– Stefans fria och lekfulla sätt att arbeta är inspirerande. Det som andra anser vara skräp och återvinningsmaterial lyfter han fram något ur. Det kan vi jobba vidare med på Konstmuseet, säger Helena Scragg.
– Det djupa samhällsengagemanget är också intressant i en tid som verkligen kräver den typen av engagemang. Det finns en vilja hos publiken att engagera sig och kan uppstå viktiga samtal i en sådan utställning.
Stefan Telemans utställning på Saabs konstförening öppnar den 30 mars, medan "Allvarsamma lekar" på Norrköpings Konstmuseum dröjer till den 28 september.