"Sätter fingret på vuxenvärldens oförmåga"

Världen är på väg att gå under i Ung scen/östs föreställning "Himmel byter färg" som i vår åker på klassrumsturné till högstadieskolor i länet.

I Östgötateaterns repsal 1 arbetar Ung scen/öst fram uppsättningen av den nyskrivna föreställningen "Himmel byter färg". Anledningen är att teaterhuset i Linköping renoveras. Därför det också extra mycket turnerande för Ung scen/öst i vår.

– Det är en jättebra möjlighet för oss att möta publik som kanske inte har möjlighet att komma till oss, säger Veronika Baumgradt, marknads- och kommunikationsansvarig.

"Himmel byter färg" är en 45 minuter lång pjäs, specialskriven för Ung scen/öst av Moa Backman. Det är en berättelse om magiska försvinnanden, piller från internet och ett meteoritnedslag. I pjäsen får publiken får följa en grupp tonåringar en ödesdiger skoldag.

– De får reda på ett sätt att "slippa allt" eller att hoppa av framtiden. Vad det innebär är ett mysterium inbäddat i pjäsen, säger Olle Jernberg, regissör.

 

Han berättar att ungdomar i referenspubliken har associerat "att slippa allt" med något farligt, psykisk ohälsa och kollektivt självmord.

– Men pjäsen öppnar för en mer hoppfull fantasieggande dimension av parallella världar med sci-fi och tidsresor, berättar Olle Jernberg.

– Tematiskt handlar det om det förföriska i fantasin att slippa ta ansvar för framtiden, något jag tycker att många vuxna ägnar oss åt hela tiden. Den sätter fingret på vuxenvärldens oförmåga att ta tag i saker, fortsätter han.

Hur har det varit att jobba med föreställningen?

– Det har varit en utmaning. Texten är väldigt poetisk. Det är mycket text och den är svår eftersom den utspelar sig parallellt i två olika tider. Det var också en utmaning att hitta tonträffen i det poetiska språket och få det att bli dramatiska situationer istället för en poesiuppläsning.

Dramat utspelar sig i ett klassrum – på så sätt utgår teaterteamet ifrån rummet för spelplatsen. Skådespelaren Martha Rasmussen Lubliana berättar att det är speciellt att mötas på publikens hemmaplan i skolan.

– Det är fantastiskt kul, man är verkligen på deras territorium. Vi kommer in i ett rum som rymmer sina maktstrukturer. Det får man vara ödmjuk inför. Tycker de att det är tråkigt ser vi det. I ett klassrum finns ingen gradäng att gömma sig i, säger hon.

– Men de är trygga eftersom det är deras ställe, tillägger skådespelaren Viktor Björkberg. 

"Himmel byter färg" spelas för högstadieelever 6 mars–20 maj i klassrum runt om i länet. Totalt ges 70–80 föreställningar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sara Segraeus Schüldt

Ämnen du kan följa