Ända sedan han gjorde den originella ”Ångrarna” – om Mikael och Orlando som har blivit kvinnor men ångrar sig – har dokumentärfilmaren Marcus Lindeen visat sig vara en alldeles särskild glimrande källa till oväntade och välberättade historier av ”jag har väl aldrig hört på maken”-klass.

Nu är han i farten igen. Inte nog med att han har snokat fram ett gammalt vetenskapligt experiment i bästa ”Big brother”-anda, han har dessutom återskapat förutsättningarna för sagda experiment i en filmstudio och bjudit in de gamla deltagarna. Och ur de här två delarna föds något helt eget, en vacker syntes som knyter ihop säcken såhär 40 år senare. Det är otroligt att det har lyckats så bra.

Men vi tar det från början. 1973 blev elva personer från hela världen utvalda att delta i en expedition till havs. Ombord på flotten Acali skulle de driva med strömmarna i tre månader över Atlanten. Den excentriske antropologen Santiago Genovés ville undersöka människans benägenhet att bruka våld. I en kreativ (men möjligen inte särskilt vetenskapligt korrekt) anda, som producenter av dagens dokusåpor skulle avundas, pepprade Genovés sina experimentkaniner med enkäter av typen ”Vem gillar du minst ombord?” och ”Vem skulle du helst ligga med?” samtidigt som han registerförde precis allt som hände. Medierna på den tiden skrev glatt om den sensationella ”sexflotten” ute till havs. Den svenska kaptenen (världens första kvinnliga kapten!) Maria Björnstam var mindre road av forskarens nycker och de båda rök ihop rejält, vilket skulle visa sig få ödesdigra konsekvenser.

Artikelbild

| I en filmstudio har regissören Marcus Lindeen låtit bygga upp en kopia av den ursprungliga flotten och bjudit in vad som återstår av besättningen.

Samtidigt som originalhistorien rullas upp via gamla klipp, har alltså Marcus Lindeen byggt upp Acali i en studio i Trollhättan. Majoriteten av de kvarvarande, däribland den imponerande Maria Björnstam, går ombord och berättar om sina minnen från den tiden. De båda trådarna löper parallellt vilket fördjupar berättelsen på ett sätt som blir oväntat humoristiskt och starkt. Exakt vad som händer ska givetvis inte avslöjas men kortfattat så går det inte alls som Genovés hade tänkt sig. För alla som är öppna för att hoppa på ett lagom långt äventyr i en biofåtölj kommer här en perfekt chans som föder många spännande tankar om mänsklighetens natur på vägen. (TT)