Han är bra på att generera goda vibbar och att agera kärleksfull värmekamin. Tenoren har på senare tid utökat sitt musikaliska revir med att sjunga mera populärt. När han inte sjunger så regisserar han gärna, bakar med hela Sverige eller tar sig en svängom i TV4.

Så stod han där och glittrade under regntunga skyar vid symfonikernas friluftskonsert i Vasaparken i Norrköping. I sanning ett dragplåster, för när han avfyrade ”Stad i ljus” åkte alla kamerorna upp och den stora publiken nickade nöjt. Samma igenkännande nick vid extranumret.

Han kör sitt eget race, Rickard, på så vis att han leker med tongångarna ur ”Habaneran”, fraserar av och gör populärmusik av den. I Händels ”Ombra mai fu” var det tvärtom, där höll sig solisten till de barocka uttrycken, medan orkestern kompade i ett vådligt översötat arrangemang. Harold Arlens ”Over the rainbow” blev till den största sångliga upplevelsen.

Artikelbild

SON:s friluftskonserter är ett ypperligt skyltfönster för den egna verksamheten, även om ljudbilden sällan gör orkestern rättvisa. I det mycket varierade programmet kunde var och en finna något att plocka med sig hem, antingen det handlade om filmmusik från ”Game of Thrones” och ”Star Wars” eller mer traditionella klanger signerade Hugo Alfvén och Bobbie Ericson.

25-årige Álvaro Pastor Jiménez är ny i klarinettstämman. Han tog sig an finalen i Mozarts klarinettkonsert på ett musikaliskt och välpolerat vis och dirigenten Cathrine Winnes gjorde ett utmärkt jobb, speciellt i Ethel Smyths spännande naturmåleri ”On the cliffs of Cornwall”.