Fabler utan sensmoral och etiketter

Hos Malin Engström korsar barn och djur varandras vägar, definierar varandras existens. En laddning uppstår, men ingen har förtur.

Konst

Malin Engström: ”En lite annan tid och en annan plats”

Galleri Kronan, Norrköping 

Visas till 5/4

 

Betraktaren söker språket och rörelsen dem emellan men narrativet är undflyende, nästan gäckande. De är som fabler utan sensmoral. Här finns inget förnumstigt etiketterande där fågeln eller hunden blir till symboler. Undantag finns, kanske för att motivet läses i vår nutida och märkliga kontext; en fladdermus hovrar olycksbådande över några kundvagnar. Verket heter ”Corona” och har ett ödsligt drag över sig.

Engströms material och motiv kontrasterar mot varandra. På kall och blank emalj samsas mycket svärta och skarpa linjer med skira crème- och pastellfärger. Mjuka barn, hundar och fåglar placeras bredvid hårda kundvagnar, även tredimensionellt skapade i najad järntråd. 

Med kundvagnarna bjuder konstnären in till en annan del av sin verklighet. Nu är tilltalet rakt och budskapet tydligt med en civilisationskritik. Vi har gjort slut på jordens skafferi och vagnarna gapar tomma. De är också köptemplens attribut, bärare av tusen ting av plast vi inte behöver, vilket leder betraktaren in i Engströms pågående arbete som strandstädare i Kosters nationalpark. Uppspolade på stranden får föremålen nytt liv i Engströms händer. Ett gott återbruk, men de små dockorna är skrämmande. Tillsammans med kranier från tumlare bildar de en stum folkmassa. De vet något, tycks redo för hämnd och upprättelse. Jag vänder skamset bort blicken. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Catrin Villaume Fägerstrand

Ämnen du kan följa