Personliga fåglar och lyriskt landskapsmåleri

Först ut på Galleri Kronan i höst är naturmålaren Gebbe Björkman med "Fåglar på mitt sätt". Efter 40 år som konstnär har han sin första separatutställning i Norrköping.

3 september 2018 08:25

Blir det ett fågelperspektiv? Nja. Snarare kastar Gunnar "Gebbe" Björkman betraktaren rakt ner i jordens mylla i sina landskapsmålningar med höga horisonter.

– Jag har tagit upp sekelskiftesmåleriet med det branta perspektivet. Jag älskar att laborera med det. Man ska känna att man nästan kan gå in i mina målningar, säger han.

Gemensamt med det förra sekelskiftets friluftsmåleri är också Gebbes fascination för ljuset och dess skiftningar i naturen, olika tider på dygnet och året.

– I min konst är ljusbehandlingen det allra viktigaste. Men ljuset är egentligen grunden i all konst.

Gebbe Björkman är bosatt i Ödeshög, djupt rotad i den vackra naturen kring Omberg, Vättern och Tåkern. Resan in i konsten började med intresset för fåglar. Fågelskådarkompisarna fotograferade, men han tecknade.

– Jag började med att dokumentera för min egen skull. Idag har naturintresset blivit bredare. Det är inte bara fåglar.

Men utställningen heter "Fåglar på mitt sätt" och i inre rummet visas en helt ny serie fåglar i akvarell på det råa pappret, utan glas och ram.

– Det är porträtt på fåglar som betytt något för mig, gjorda speciellt till utställningen. Jag har historier till bilderna på ett sätt som man kanske inte brukar. Det bjuder jag på.

– Men i dag kan jag tycka att fågelnischen är lite överexploaterad. Det finns en kader av unga grabbar som håller på. Många är väldigt duktiga, men det handlar lite för mycket om hur fjäderpennorna ska ligga. Det kolliderar lite med det konstnärliga. Därför har jag släppt fågelmåleriet lite. Men det var roligt att göra den här mer personliga serien.

Tidigare har Gebbe Björkman illustrerat reportage och kåserier av Göran Bergengren i Corren. Tillsammans har de givit ut flera naturböcker, senast "Korp" om den mytomspunna fågeln. Flera av bokens illustrationer skapade med tusch, laveringar och ritstick visas i Lilla galleriet.

Utställningen har vernissage lördagen den 1 september och pågår till 16 september.

Gebbe Björkman

Född: Linköping 1945

Bor: Ödeshög

Slutade som lärare 1978 och har sedan dess helt ägnat sig åt konsten. Är autodidakt och arbetar framför allt i olja och akvarell. Har ett stort antal separatutställningar bakom sig och finns representerad i många kommuner, landsting och museer. Under åren 2010-2012 hade Gebbe Björkman hedersuppdraget att utforma motiven till Nobeldiplomen.

Utställningen på Galleri Kronan i Norrköping visar måleri från de senaste fyra åren. Pågår 1-till 16 september. På torsdag, 6 september, har Gebbe Björkman ett föredrag om sitt naturmåleri i galleriet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sara Segraeus

Ämnen du kan följa