Östgötskt filmprojekt till filmfestival i New York

Inte bara Crazy Pictures beger sig till USA med östgötsk film. Snart åker ett team från länet till Nordic International Film Festival, NIFF, i New York, för att visa upp delar ur den kommande filmen "Al Pitcher's big in Sweden".

28 oktober 2018 13:06

"Al Pitcher's big in Sweden" blir en långfilm där den hyllade komikern Al Pitcher åker på en roadtrip genom Sverige för att undersöka vad det egentligen innebär att vara stor i Sverige. Resan går till flera udda landmärken, till exempel världens största osthyvel i Ånäset, en symbol för ostriket Västerbotten och Mjölbys jättelika rondellpotatis.

– Tänk, ett år efter att vi stod vid Mjölby-poatisen står vi på Upper East Side på Manhattan och låtsas att vi är filmskapare. Allting är big i USA, men vi kan visa upp vad som är störst i Sverige, säger Ben Kersley, filmens regissör och producent från Linköping som är uppväxt i London.

– Det blir jättekul att åka till New York med filmen och få visa upp delar av länet. Vi visar lite av det som är inspelat i Skänninge, Mjölby, Vadstena och Boxholm. Boxholms ost-vattentornet finns med. Det blir lite som ett sista hurra för Boxholm cheese på Manhattan, säger Ben Kersley.

I somras spelades filmen in av ett litet team på fyra personer: Al Pitcher, Ben Kersley, filmaren Gustav Skogens och Sara Högbom, ljudtekniker och klipp-assitent.

– Vi klämde oss in i en bil och åkte norrut. Allt flöt på väldigt smidigt. Vi filmade allt vi behövde, drabbades inte av några missöden och vi har en story med ett bra slut, säger Ben Kersley.

Bakgrunden till att filmen presenteras på festivalen är att Al Pitcher ska uppträda på Broadway Comedy Club 1 november med sin show "Sweden Syndrome" (som senare också kommer till Linköping och Norrköping). I samma veva bjöds han in att vara värd på Nordic International Film Festivals gala. När komikern nämnde det pågående filmprojektet bjöds filmteamet in att presentera det på lördagen. Teamet ska visa en trailer och hoppas förstås kunna knyta kontakter inom den amerikanska filmvärlden. Eventuellt ska den färdiga filmen också visas på NIFF nästa år.

– Jag vet inte riktigt hur stor festivalen är och vilka som kommer sitta i publiken, men det är skitskoj. New York är alltid New York. Det ska bli roligt att testa delar ur filmen på en publik, säger Gustav Skogens.

Gustav Skogens är filmaren från Linköping som i många år var baserad i Norrköping, men nyligen flyttade till Uppsala. Det är han som ska gå igenom 30-40 timmar filmaterial och klippa ihop en 90 minuter lång film.

– Just nu kollar jag igenom allt, även de dåliga klippen. Vi har en story klar, men frågan är hur man ska berätta den. Det är ett hästjobb, men man måste nästan göra det själv. Är vi flera är det svårt att komma någonstans, säger han.

Filmen har fått 30 000 kr i stöd från Norrköpings filmfond och beräknas vara klar i mars. Det pågår diskussioner med ett par svenska tv-kanaler som visat intresse för att köpa filmen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sara Segraeus