Östgöte gör succé med historiepodd

Gymnasieläraren Daniel Hermansson från Ringarum är ena halvan i duon bakom succén Historiepodden som snart åker på Sverigeturné.

I mitten av september drar Historiepodden ut på Sverigeturné för att snacka konspirationer. I oktober kommer de till Norrköping och Linköping.

I mitten av september drar Historiepodden ut på Sverigeturné för att snacka konspirationer. I oktober kommer de till Norrköping och Linköping.

Foto: Pressbild

Historievetenskap2019-09-19 16:00

Historiepodden är en av Sveriges mest populära poddar med omkring 200 000 lyssningar varje vecka. Det var inget som Daniel Hermansson och Robin Olovsson hade räknat med när de startade den för fem år sedan.

– Inte alls, skrattar Daniel Hermansson. Men då var podcast inte alls så stort som det är i dag.

Vi ber Ringarumssonen att försöka förklara framgången.

– Fler människor än man tror är intresserade av historia. Berättelser om folk och händelser är något fängslande. Sedan vill man gärna tro att en del av framgången handlar om vårt sätt att göra podden.

– Vi lägger ner mycket tid och engagemang på den och försöker hitta en bra mix av underhållning och allvar. Det blir också en dialog mellan två personer som är spontan. Det tror jag är en viktig komponent.

– Sedan har vi ägnat oss åt historia i hela våra vuxna liv och har mycket med oss i bagaget. Vi kan göra jämförelser och har referenser.

Till vardags är Daniel gymnasielärare på skolan Campus Manilla på Djurgården. Men han är uppväxt i Ringarum och återvänder dit regelbundet.

– Jag är i Ringarum varje sommar, min mamma bor där och flera kompisar. Det blir nog ett gäng som kommer när vi har föreställning i Norrköping.

Som barn gillade Daniel att rita och läsa serietidningar. Historieintresset grundades med serieböcker om Asterix och Lucky Luke. Under åren på Nyströmska gymnasiet bidrog sedan läraren Lena Sjöstrand till att höja intresset ytterligare.

– Hon sådde verkligen ett frö, men riktigt kunskapstörstig blev jag först efter skolan, när det inte fanns några krav längre.

Historiepoddens lyssnarskara önskar ofta att de tar upp Andra världskriget. Men Daniel Hermansson och Robin Olovsson väljer istället att nörda ner sig i smala ämnen.

– Att ge översikter är inte vår grej, då kan man sätta sig med vilken lärobok som helst. Men vi försöker lyfta händelser från det lilla till det stora och förklara sammanhangen.

Hur tycker du att det generellt är ställt med svenskars historiekunskaper?

– Historieintresset var på dekis fram till Kalla kriget tog slut. Men de senaste 30 åren har det ökat. I dag finns ju till exempel en uppsjö med tidningar om historia.

Varför tycker du att historia är viktigt?

–  Man behöver historia för att förstå sin samtid. Det är en klyscha, men den är sann. Man kan lättare navigera i det man ser på nyheterna om man har en bakgrund.

– Historia är som ett förlängt minne. Om man bara har minnen från sitt eget liv har man ett ganska snävt perspektiv på världen och tillvaron. Då måste världen bli ganska obegriplig.

Historiepoddens kommande turné kommer till både Norrköping och Linköping i oktober. Scenföreställningen har fått titeln "Den stora konspirationen" och handlar om några av världshistoriens mest mytomspunna konspirationer.

–  Det är något spännande med människor som sitter i mörka hemliga rum och bestämmer saker som går ut över andra, säger Daniel som inte närmare vill gå in på vilka konspirationer och konspirationsteorier de ska ta upp.

Hur känns det att åka ut som en rockstjärna på konserthusturné?

– Jag vet inte om det är så mycket rockstjärna över att sitta på en stol i Umeå och prata historia. Men det ska bli väldigt roligt att åka ut för att möta lyssnare och kanske locka nya. Jag ser fram emot det.

Vad har ni för framtidsplaner med podden?

–  Vi har inga särskilda planer, mer än att fortsätta. Mitt problem är att antalet veckor är för få i förhållande till antalet ämnen jag skulle vilja ha.

Daniel Hermansson (till vänster) och Robin Olovsson är historielärarna bakom den framgångsrika Historiepodden. "När mina elever klagar inför ett prov säger jag: Kom tillbaka när du ska läsa på om något som du inte kan och som 70 000 människor kommer att lyssna på" säger Daniel.
Daniel Hermansson (till vänster) och Robin Olovsson är historielärarna bakom den framgångsrika Historiepodden. "När mina elever klagar inför ett prov säger jag: Kom tillbaka när du ska läsa på om något som du inte kan och som 70 000 människor kommer att lyssna på" säger Daniel.
Daniel Hermansson

Bor: Sundbyberg

Ålder: 37 år

Familj: Flickvän/sambo och katt

Intresse: Historia, fotboll (följer och håller på IFK Norrköping) och hockey (Vita hästen)

Aktuell: Historiepoddens turné "Den stora konspirationen" med start i Kalmar fredag 13 september. Turnén når Norrköping (Arbis) 11 oktober och Linköping (Forumteatern) 12 oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!