Nöjda regissörer ser fram mot premiär

11 pålästa regissörer och 16 förväntansfulla skådespelare. Så ser uppställningen ut, när Marieborgs folkhögskola bjuder in till de årliga vårpjäserna.

14 maj 2019 17:30

Estelle Johansson och Andreas Burmester som går sista året på teaterpedagoglinjen tar emot utanför folkhögskolan. De presenterar sig som regissörer. Och det är precis den rollen som de, och ytterligare nio klasskamrater, haft under de senaste 20 veckorna. Att lotsa 16 skådespelare från folkhögskolans teaterlinje rätt i sina roller på scenen.

– Vi sätter upp fyra parpjäser och två triopjäser, cirka en timme långa. För varje pjäs är vi två regissörer. Temat i år är "När världar möts, berättar Estelle Johansson.

– Det är bra att vara två regissörer, när den ena vill följa sina impulser kan den andra sätta stopp. Och fyra ögon är bättre än två, tillägger Andreas Burmester.

Att välja ut vilka pjäser som skulle sättas upp har dock inte låtit sig göras i en handvändning. 30 olika texter har regissörerna tagit sig igenom för att sedan göra ett urval.

– Självklart styrs mycket av personlig smak. Pjäserna ska också funka med de olika skådespelarna, säger Anders Burmester, som själv har regisserat en pjäs som handlar om utanförskap och konsekvenserna av den. Estelle Johansson har valt en som handlar om en parrelation och problem som kan följa med den.

Rollbesättningen har dock legat på lärarnas ansvar.

– Målet har varit att alla ska få en utmaning, och det gäller även oss, tillägger Andreas Burmester.

Nu är det således skarpt läge. Den 17- 19 maj och 24-26 maj är det dags. Varje grupp spelar tre föreställningar på Teater Bråddgatan 34 och fem skolföreställningar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Inger Ramstedt

Ämnen du kan följa