Norrköping
Sir Reg är ingen ny bekantskap för Norrköpingsborna. I Norrköping har de varit tidigare med sin frustande irländska punkhybrid i samma anda som exempelvis genrens storheter som Dropkick Murphys och Flogging Molly. De har tidigare spelat i Norrköping på Where´s the music och som förband till KSMB.
Nu kommer de i eget namn och toppar den lilla minifestivalen Craicstock där de har med sig musikaliska fränder som Black Anemone och Captain Jack´s Army.
– Vi hoppas på lite festivalkänsla. Det blir priser för bästa dans och bästa kostym, lovar Karin Ullvin, bandets fiolspelare.
Sir Regs historia började i Köping när bandets sångare Brendan Sheehy flyttade till Sverige från hemstaden Dublin. För att lindra sin hemlängtan bildade han tillsammans med bland annat Karin Ullvin coverbandet The Barcrawlers och spelade irländsk musik.
– Irländsk musik var lika nytt för honom då, det var inget han sysslat med hemma på Irland, säger Karin Ullvin.
För Karins del kom hon från en helt annat musikalisk bakgrund. Hon är klassiskt skolad.
– Jag spelade klassisk musik väldigt länge men jag har alltid tyckt om olika sorters musik. Musik ska vara kul och när jag fick möjlighet att hänga på tvekade jag aldrig. Jag blev helt fast i det, säger hon.
Sir Regs medlemmar är idag utspridda på olika håll. Uppsala , Köpenhamn och så Köping då. Det är Köping de ser som sin hemort och den lilla staden i Västmanland vid västra Mälaren har länge varit ett av naven för svensk punkmusik med skivbolaget Birdnest och mängder av band.
– Det har absolut påverkat oss. Det har alltid funnits många band och det finns en bra bandkultur i Köping. Det har gjort att man känt pepp och att man utvecklas när man ser att det finns andra som spelar och gör grejor, säger Karin Ullvin.
Irländsk musik och Sverige har alltid varit en lyckad kombination. Sedan åtminstone 80-talet har otaliga band plockat upp den irländska tråden och fått annars stela och reserverade svenskar att slänga hämningarna och ge sig hän. Exakt varför är svårt att svara på med det finns uppenbarligen något i de irländska tongångarna som slår an något i även den svenska folksjälen.
– Jag vet inte riktigt vad det kan bero på. Kanske har det nåt med blandningen av ledsna eller arga texter och glad musik att göra och irländska barer finns ju överallt, säger Karin Ullvin.
På fredag tar de med sig både en liten del av Irland och en annan del av Köping till Dynamo.