Kulturvetarna som satsar på affärer

Kulturvetare behöver också vara entreprenörer. På onsdagen presenterade studenterna sina sista projekt inom marknadsföring.

31 maj 2019 20:00

– Skönt att göra något praktiskt. Kulturvetenskapliga studier innebär annars väldigt mycket teori, säger Beatrice Engström på kulturvetarprogrammet.

Tillsammans med Mary Wikdahl och Felicia Sundblad har hon byggt upp ett fiktivt bolag, en designverksamhet för återbrukade kläder. Bolaget är döpt efter asteroiden 243 IDA.

– Med avancerad vetenskap kan vi på riktigt fundera ut hur vi ska stoppa en asteroid från att förstöra vår jord. Men vi har inte löst klimathotet och resursslöseriet, säger Felicia Sundblad.

De måste även ta upp svagheter med deras företagsidé. Under kursen har del lärt sig juridik och riskanalys kring företagande. Med på presentationerna finns bland annat RankoSimic, regional utredare på länsstyrelsen och Dietmar Mölk, mångsysslare och entreprenör.

Emil Björk och Alexander Åmell tänker hyra ut konstverk till arbetsplatser.

– Mycket intressant. Vi vet att konst kan påverka hur vi mår på olika sätt, till exempel väljer man numera konst noga inom vården av den anledningen, säger RancoSimic.

Kristoffer Pettersson går upp och berättar att han samlar "riktiga" spökhistorier, alltså sådana som man hör talas om i bygden. Han vill presentera dem i bokform och på sociala medier. Det väcker förstås uppseende. Mustafa Muqtar har också en helt egen idé. Han såg ungdomar i Ryds centrum störa ordningen, och ingen kunde få dem att sluta. Tills deras mammor dök upp.

– De blev lugna direkt. I många invandrarfamiljer tar mammorna hand om hemmet, jag vill starta en rörelse där mammorna stärks och får komma ut och vandra på gatorna. Man bråkar inte när mamma ser. Det handlar om integration, och det handlar feminism eftersom mammorna stärks och kommer att vilja utbilda sig. Jag vill att mammorna ska träffa andra kvinnor som har utbildat sig så att de får förebilder, säger han.

Karin Ström Lehander, universitetsadjunkt och projektledare, berättar att det finns stora fördelar med att kulturvetare får veta mer om entreprenörskap.

– Det finns många myter om att kultur och affärsdrivande inte hör ihop. Det stämmer inte alls. Vi har många exempel på motsatsen med de studenter vi har haft här.

Antagningen till kulturvetarprogrammet är stoppad, eftersom universitetet vill bygga om kulturstudierna till två nya spår som ska lanseras inom ett par år.

– Jag tycker att det är synd. Arbetsgivarna i regionen har en väldigt god uppfattning om våra utbildningar, vilket är bra när de söker ny personal, säger Ström Lehander.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrik Svedin

Ämnen du kan följa