Superfiaskot har skördat sitt första offer

Det är inte mycket kvar av Musikhuvudstaden Norrköping nu. Det började med att själva "huvud" började försvinna när kommunen skulle kommunicera nyheter kring sina stolta vision.

20 september 2018 20:30

LÄS MER:Därför lägger arrangören ned festivalen.

Efter beskedet att även Where's the music, WTM, läggs på is kan vi väl i princip snart även stryka "musik" ur det självutnämnda epitetet. Kvar finns således bara "staden". Staden Norrköping. Vi får hoppas att det stannar där...

Ansvariga i kommunen förnekar sambandet, det hänvisas till olika "påsar", "potter" och budgetar i djungeln av kommunala bolag och ansvarsområden, men att inte koppla ihop beskedet med nobben till fortsatt samarbete med Where´s the music och det kommunala destinations- och evenemangsbolaget Upplev Norrköpings superhjältefisko med utställningen "Marvel Avengers S.T.A.T.I.O.N" känns snudd på infantilt.

Att gå ur en sådan satsning med ett underskott på 10,8 miljoner kronor kräver förstås kraftfulla åtgärder. Det krävs ingen raketforskning för att förstå att det är nödbroms som gäller och att "jaga kostnader" är högprioriterat. Att stoppa stöd till evenemang och kostnader för profilerade bokningar och kapa alla avtal och samarbeten som inte är juridiskt bindande är den snabba och lätta vägen att gå.

LÄS MER:"Det är tråkigt för stan."

Att superhjältarnas första offer blir Where's the music är extra sorgligt. Festivalen var unik i Sverige, den har stadigt fått fäste i Norrköpingsbornas medvetande, något som inte minst årets upplaga visade då biljetterna sålde slut, och som spjutspets för Musikhuvudstadsprojektet var den, åtminstone utåt, perfekt och på många sätt viktigare än Bråvalla med sin tydliga koppling till musikbranschen och ny spännande musik.

LÄS TIDIGARE:"Jag älskar hela upplägget på WTM."

För utbudet när det gäller Norrköpings kultur-, nöjes- och evenmangsutbud de närmaste åren är detta mycket dåliga nyheter. En utställning som redan från början var slarvig och daterad, den byggde på 2015 års Avengers-film och saknade därför "nytillkomna" hjältar som t ex Spiderman, lär skörda fler offer framöver. Kulturarbetare och arrangörer som inte redan har bindande kontrakt med kommunen bör nog snarast se om sitt hus. Detta dessutom i en tid då det redan finns en utbredd oro i Norrköpings kulturliv för krympande resurser.

Att vara rädd om skattepengar är en självklarhet och att vidta åtgärder för att täcka underskottet en nödvändighet. Det är svårt att kritisera. Att tillåta ett gäng luggslitna superhjältar att göra Norrköping till en betydligt tråkigare stad under den närmaste perioden är däremot värt all tänkbar kritik.

Krönika

Micke Pihlblad
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!