Matilda nominerad till lyrikpriset

Matilda Södergran, som bor i Norrköping, är en av fem poeter som har nominerats till Sveriges Radios Lyrikpris 2019. Den 12 april får vi veta om hennes "Överlevorna" räcker till för den prestigefyllda titeln.

6 februari 2019 15:30

För Matilda Södergran själv kom nomineringen som en ren överraskning.

– Det känns förstås hedrande, och som finlandssvensk författare är det extra roligt att bli nominerad till ett svenskt litteraturpris, säger hon.

– Jag vill gärna se det som ett tecken på att den finlandssvenska litteraturen allt mer börjar betraktas som en naturlig del av den sverigesvenska och att den väldigt oproduktiva gränsen håller på att luckras upp.

Så här lyder motiveringen till varför Matilda Södergrans diktsamling är nominerad:

"Överlevorna nomineras för att den med en uppmärksamhet som aldrig sviktar rör vid utsattheten att finnas till. Det är motsträvig lyrik i aforistisk förklädnad som utan att förenkla skalar av språket och blottlägger skikt på skikt av mening. I subtila förskjutningar förmår dikten omkalibrera synen på verkligheten och skölja blicken klar".

– Jag skrev "Överlevorna" efter att jag inte hade kunnat skriva alls under en lång period. Jag hade hamnat i ett destruktivt skrivande som handlade mycket om att förstå vad jag höll på att skriva redan innan det var skrivet. Någonstans insåg jag att jag inte behöver vara min egen litteraturvetare och att vad jag egentligen behövde var att få vara lite dum inför dikten. Istället för att ligga steget före behövde jag få hålla mig ett steg bakom, så att säga, förklarar Matilda Södergran.

Hon menar också att dikterna till stor del handlar om arv. Säger:

– Vad vi ärver mellan generationer och relationer och hur vi hanterar det här ofrivilliga övertagandet av andras mekanismer, drivkrafter eller drömmar, vad vi gör av alla rester som tvingar sig in i våra liv. Det finns en dubbeltydighet i titeln "Överlevorna" som kan läsas både som ett objekt, som i det som lämnas kvar, men också som ett subjekt, som i de som överlever någonting. Det handlar både om vad som överlevor oss, och vad vi överlever.

Matilda Södergran hoppas att nomineringen ska medverka till att fler läsare hittar hennes böcker.

– Dessutom är det förstås en bekräftelse på att det jag håller på med betyder något för någon annan. För mig är det största erkännandet.

Den 12 februari läser Matilda Södergran ur, bland annat, "Överlevorna" på Norrköpings Stadsbibliotek. Då medverkar också etablerade poeten Gunnar Harding, vars poesidebut skedde redan 1967.

Sveriges Radios Lyrikpris 2019

Fem diktsamlingar har nominerats till Sveriges Radios Lyrikpris. De nominerade verken är:

”Ædnan” av Linnea Axelsson.

”Anteckningar” av Tua Forsström.

”Att snara en fågel” av Ingela Strandberg.

”Rösterna från Avocadobergen” av Thomas Tidholm.

”Överlevorna” av Matilda Södergran.

Sveriges Radios Lyrikpris delas ut den 12 april under finalen av Litteraturveckan i P1.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gunnar Hagberg 0768–408328