En blandning av färsk och lagrad musik

Färsk och även en smula lagrad och mognad musik. Sådant som stannat en stund i mina öron senaste tiden får du i denna krönika, tillsammans med en dos aktuell tv-musik.

Jag har skrivit mycket om soloartister, framför allt kvinnor, och deras stigande popularitet på bekostnad av grupper. Men det är ingen total vindkantring, kolla till exempel Working Men’s Club, bandet som inleder månadens låtlista. Läcker blandning av Talking Heads och indie-estetik á la 80-tal. Likaså brittiska Easy Life serverar en cool ”Sangria” med pop, indie, jazz och hip hop i ungefär lika delar. Halvvägs in i låten dyker Arlo Parks upp, en sångerska jag tipsade om för ett år sedan.

Easy Life kom tvåa på BBC:s lista över artister att ha koll på detta år och överst placerades den underbara Celeste. Henne skrev jag om i en krönika i höstas och har du inte hört ”Strange”, leta gärna upp den en bit ned i spotifylistan. Snabba pianoackord driver på Nina Simone-inspirerade ”Stop this flame”, Celestes senaste release. Ännu en ny bekantskap är 22-åriga Mae Muller från London. Hon listar pojkvännens många dåliga egenskaper och drar slutsatsen ”du behöver inte en flickvän, du behöver bara en terapeut”. Svepet över nya brittiska talanger avslutas med Glasgow-killen Joesefs nya låt med stort, luftigt soulsound och återhållet blås.

Tv-serierna värda att ha koll på blir bara fler och streamingtjänsterna, som levererar många av dem, växer också i antal. På Apples i höstas lanserade tjänst fastnar jag för ”The morning show” om livet på en populär morgonshow i tv. Jennifer Aniston spelar ankaret som plötsligt förlorar sin programledarkollega när han får sparken i en metoo-relaterad skandal. Traditionen sedan årtionden tillbaka med en kvinna och en man som frontfigurer bryts när Aniston får en rivig reporter, spelad av Reese Witherspoon, som ny partner. Upplagt för dramatik både framför och bakom kameran.

Du hittar tre hörvärda låtar från denna serie i låtlistan. Den första är med Trills, fyra kvinnor från London, medan den med Two Feet, alias för multi-instrumentalisten Bill Dess, beskriver våndan för den metoo-sparkade programledaren. Utan att avslöja för mycket: både hans och Anistons rollfigur får det skakigt i sina äktenskap av händelserna på jobbet, smart illustrerat av Elbows fängslande hitlåt från 2008.

En främling som dyker upp och berättar en hemlighet med potential att vända upp och ned på ditt liv. Det är premissen i serien ”The stranger” på Netflix. Irländska bandet Walking on Cars har levererat temat ”Monster”, som ramar in serien. Thrillermästaren Stephen King har fått romanen ”The outsider” förvandlad till läskig skräckis i en serie på HBO. Ben Mendelsohn, briljant i rollen som svarta fåret-sonen i tre omgångar av serien ”Bloodline”, spelar här polisen som ska bringa klarhet i de mystiska händelserna. Helst ska förstås musiken matcha dom kalla kårarna och det gör den här. Exempelvis när party-dj:n och housemusik-förnyaren Channel Tres låt ”Jet Black” pumpar på i scener från en strippklubb.  

Kaj Kindvalls spotifylista hittar du på vår sajt:

1. Working Men’s Club, White rooms and people 2. Easy Life & Arlo Parks, Sangria 3. Celeste, Stop this flame 4. Mae Muller, Therapist 5. Joesef, Think that I don’t need your love 6. Trills, Speak loud 7. Two Feet, I feel like I’m drowning 8. Elbow, Grounds for divorce 9. Walking on Cars, Monster 10. Channel Tres, Jet Black

Kaj Kindvall nås på kaj.kindvall2@gmail.com

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kaj Kindvall

Ämnen du kan följa