Hagebykillen Kim Knudsen är mer känd under namnet DJ Kimazo. Han är fullbokad nästan varje helg och har varit DJ-support åt stjärnor som Otto Knows, Garmiani och Vigiland. I fjol gick han till final i Sveriges största DJ-tävling Café Opera DJ Challenge och sedan tre år är han knuten till Hugo och Puls i Norrköping. Men han har jobbat på många nattklubbar i Sverige – och när vi träffar honom på Hugo är han precis tillbaka efter en vända i Oslo.

Ett utmärkande drag för DJ Kimazo, förutom den tekniska skickligheten, är hans personliga utstrålning och att han vågar bjuda på sig själv. För att höja stämningen drar han sig inte för att showa och pusha publiken i mikrofonen. Reaktionen på dansgolvet en del av drivkraften i jobbet.

– Man kan inte bara stå stel som en fiskpinne i DJ-båset. Jag vill att varje person på dansgolvet ska ha kul. När man hör någon nynna på någon av låtarna man just har spelat är det ett kvitto på att man har gjort ett bra jobb.

Artikelbild

| "Man måste älska musik och lyssna väldigt mycket för att minnas och kunna mixa bra" säger DJ Kimazo, eller Kim Knudsen, som han egentligenheter.

Det var under uppväxten i Hageby som intresset för musik och DJ-ing växte sig starkt. Kim köpte hem enklare discolampor och började testa att blanda låtar på föräldrarnas enkla cd-spelare. På fritidsgården Hageby Hus blev han upplärd i en DJ-grupp. Men oändligt mycket tid ägnade han också åt att träna hemma på egen hand. I dag inser han vilken oerhörd betydelse musiken hade för honom.

– Jag hade en väldigt tuff skolgång och blev utsatt för mobbning. Skolan var aldrig min grej och jag gick inte klart gymnasiet. Musiken var en räddning, där hittade jag ett intresse.

Nu har du gjort dig ett namn. Känns det som en revansch?

– Ja, lite. Man blir ju lite stolt när de som en gång mobbade mig säger: "Fan, jag läste om att det går sjukt bra för dig". Men det har varit ett hårt jobb att komma hit och flera har hjälpt mig på vägen.

Artikelbild

| Styr dansgolvet. "Den svåraste uppgiften är att styra dansgolvet och hela tiden ha folk. Det har jag lyckats väldigt bra med" säger Kim "DJ KImazo" Knudsen.

För att inspirera och hjälpa ungdomar som vill gå samma väg som han själv håller Kim workshops inom Studiefrämjandet.

– Jag känner att jag vill ge något tillbaka. De yngsta på DJ-främjandet är 11-12 år och de har verkligen ett brinnande intresse, precis som jag hade.

Vad ger du för råd?

– I den här branschen måste man ligga på för att komma någonstans, men man måste också vara förberedd och redo. A och O är att man brinner för musik. Man måste lyssna väldigt mycket för att minnas exakt och kunna mixa bra.

Men nattklubbarna är få och konkurrensen i branschen är stenhård. Det finns inte utrymme för några misstag, berättar Kim.

– När jag kommer till en ny nattklubb, som den i Oslo i lördags, då måste jag gå in och göra en bra spelning redan från början. Om jag inte gör det kommer jag inte tillbaka igen.

Vad spelar du?

– Jag gillar house och EDM, men jag kan blanda allt egentligen. Ibland är det så jäkla uppskattat att spela någon äldre låt. Man ska inte begrava den äldre musiken. En viktig regel är också att inte fastna i att spela musiken man själv tycker om. Man måste vara bred.

Roligast med jobbet?

– Man får resa mycket och träffa många nya människor. Jag blir ofta bra bemött och man får se mycket.

Svårast?

– Att styra dansgolvet och alltid ha folk, men det har jag lyckats väldigt bra med genom åren.

Bollar du idéer med andra discjockeyer?

– Nja, man får hålla sig lite hemlig. Det är en del som tar efter och snor idéer. Jag är väldigt ensam om musiken jag har, remixer och sådant. För mig är det viktigt att göra något unikt.